Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), 2019 yılına kadar elektrik iletim hatlarına 10,2 milyar liralık yatırım yapacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerinden derlenen bilgilere göre, TEİAŞ, 2016-2019 yıllarında toplam 14 elektrik iletim hattını sisteme dahil etmeyi planlıyor.
Geçen yıl toplam yatırım programı ödeneği 2 milyar 345 milyon 692 bin lira olan TEİAŞ'ın bu yılki ödeneğinin, 2,5 milyar lira olması öngörülüyor. Şirket, 2019 yılı sonuna kadar yıllık ortalama 2,5 milyar liralık ödenekle 154 ve 380 kilovoltluk elektrik iletim hatlarının yapımı için toplam 10,2 milyar lira harcayacak.
İki yılda 4 hat tamamlanacak
TEİAŞ, 2017 yılı sonu itibarıyla toplam 4 büyük ana iletim hattını faaliyete almayı planlıyor. Buna göre, şirket ilk olarak haziran ayında Zonguldak'ta bulunan üretim santrallerinin enerjisini güvenli bir şekilde İzmit-İstanbul bölgesine aktaracak Osmanca-Ada 2- Paşaköy Elektrik İletim Hattının (EİH) inşaatını tamamlayacak.
Ardından, bu yıl ekim ayında Güney Marmara Bölümünde bulunan güçlü termik santrallerin üretimini İstanbul'a taşıyacak Gelibolu-Unimar iletim hattının yapımı bitirilecek. Bu yıl yapımı tamamlanacak son hat ise "Acil Dönem Eylem Planı" kapsamına alınan ve hidroelektrik üretiminin şebekeye aktarımında önemli yeri olan Borçka-İspir-Bağıştaş hattı olacak.
Diğer yandan, Adana bölgesindeki hidrolik hidroelektrik santral üretimini ana şebekeye aktaracak Yeşilhisar-Kozan hattı da 2017 Nisan'da devreye alınacak. Böylece, 4 projenin tamamlanmasının ardından kısa dönemde söz konusu bölgelerdeki iletim sistemlerinin arz güvenliği de desteklenmiş olacak.
10 hat için düğmeye basıldı
TEİAŞ, 2019'da yaşanabilecek potansiyel kısıtların önüne geçmek için "Orta Dönem Eylem Planı" kapsamında 10 elektrik iletim hattı yapımı için çalışmalarını sürdürüyor. Buna göre, Bartın-Akçakoca-Çekmeköy EİH'nin güzergah belirleme çalışmaları devam ediyor.
Reşadiye-Yozgat-İç Anadolu hattı, İspir-Köse hattı, Köse-Reşadiye ve Adana-Seydişehir hatlarının da ÇED süreci devam ediyor.
Tosyalı İskenderun TES- Polateli ve Kirazlıdere TES- Bursa Sanayi hatlarıyla, Samsun-Sinop-Kastamonu-Bartın bağlantıları ise planlama sürecinde bulunuyor.
Öte yandan, Bandırma-Gemlik-İzmit ve Tepeören-Ümraniye iletim hatlarının yenileme çalışmaları izin süreci sürüyor.
Kaynak: TRT Haber