Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
Elektik kontağı kaynaklı yangın nasıl çıkarTarih 04 Aralık 2016, 20:49 Editör: Editör Elektrohaber

Elektik kontağı kaynaklı yangın nasıl çıkar

Elektrik kontağı kaynaklı yangın özellikle ülkemizde sıkça meydana gelen ve kamuoyu tarafından nedenleri çok iyi bilinmeyen, alınabilecek önlemler konusunda gerekli bilincin oluşmadığı son derece tehlikeli ve sinsi bir tehdittir. Evlerde ve işyerlerinde meydana gelen yangın felaketleri birçok kez ana nedenin tespit edilememesi sebebiyle elektrik kontağından çıkan yangın şeklinde lanse edilerek üstü örtülmektedir. Ancak, gaz sızıntısı, sobadan kıvılcım çıkması ya da küçük çocuklarca kazara çıkarılan yangınlar hariç tutulduğunda elektrik enerjisi kaynaklı yangınların azımsanamayacak bir seviyede olduğu söylenebilir.

Elektrik kontağının meydana gelmesi ile yangına sebebiyet vermesi, temelde kabloların aşırı ısınması ve kabloları saran plastik yalıtım malzemelerinin yanmaya başlaması ile meydana gelir. Bakır ve Alüminyum iletkenler teknik olarak akkor hale gelinceye kadar akımı iletebilirler, ancak izolasyonları belli sıcaklıklara dayanabilir ve bu sıcaklıklar geçildiğinde izolasyon malzemesi erir ve özelliğini kaybeder. Buda oldukça etkili bir yangının başlangıcı olabilir. Her ne kadar kablolar duvar içlerinde döşenmiş vaziyette bulunsa da, kablo hatları üzerinde buat kapakları da dahil çoğu kez plastik malzemeler kullanılır ve plastik ısındığında kolaylıkla yanan bir malzemedir.


 Elektrik kontağı, faz ve nötr tabir edilen canlı ve ölü hatların kontrol dışı birbirine temas etmesi sonucu kısa devre şeklinde meydana gelir. Elektrik kontağı oluşması sırasında kablolarda çok yüksek elektrik akımları oluşur ve kablolar yalıtım malzemeleriyle birlikte ısınmaya başlar. İki kablonun birbirine kazara temas etmesinin birçok sebebi olabilir. Başlıca sebepler fare, köstebek ve yarasa gibi kemirgen canlılar tarafından kablo yalıtım katmanlarına zarar verilmesi, hafriyat çalışmaları sırasında kablolara fiziki zarar verilmesi gibi etmenlerdir. Kablolara verilen zararlar dışında, bazen de kablolardan beslenen elektrikli aletlerin kendi içlerinde oluşan kısa devreler yani kontaklar meydana gelir. Özellikle fazla akım çeken ısıtıcı, klima, buzdolabı, elektrik motoru gibi aletlerde meydana gelebilecek iç arızalar sonucu oluşabilen bu kontaklar da ayrı birer risk unsurudur.

 Elektrik kontağı ile oluşan yüksek akım ve akabinde meydana gelen aşırı ısınmayı engelleyebilecek ilk unsur sigortadır. Sigorta, ev ya da işyeri hattının hesap edilen elektrik yüküne izin verebilecek bir değere göre seçilir ve belli bir sınırın üzerinde akıma ve dolayısıyla oluşan risklerin ortaya çıkmasına izin vermez. Ancak, sigortaya rağmen elektrik kontağı ve yangın oluşması nasıl meydana gelir sorusunun cevabı sigortanın yanlış seçilmiş olması, ince tellerle tamir görmüş olması, bazen sigorta doğru seçilmiş olsa bile elektrik yükünü taşıma kapasitesinden uzak ucuz kabloların kullanılmış olması da kazaya davetiye çıkarır. Binaların elektrik hatları tasarımı yapılırken maliyeti düşürmek için düşük kapasiteli ucuz kablo kullanılması, meskenin elektrik yükü dağılımının sigortalara yanlış şekilde yapılması ve dengesiz yük dağılımı sonucu sık sık oluşan sigorta atmalarına karşı sigortaların değiştirilerek sınır değerlerle oynanması en kritik hatalar arasındadır. Bir diğer yaygın hata da topraklama işleminin usulüne uygun yapılmamasıdır.

 KAYNAK:PUSLAHABER





ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 11834 defa okunmuştur.

Elektrik  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

SEDAŞ Aydınlatma Çalışmalarına Gebze ile Devam Ediyor

SEDAŞ Aydınlatma Çalışmalarına Gebze ile Devam Ediyor ‘SEDAŞ’ Aydınlatma Çalışmalarına Gebze ile Devam Ediyor

Elektrik üretimi aralıkta yüzde 5,7 arttı

Elektrik üretimi aralıkta yüzde 5,7 arttı Türkiye'nin lisanslı elektrik üretimi, Aralık 2021'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,7 ..

EPDK'nın elektrik temini kararı Resmi Gazete'de

EPDK'nın elektrik temini kararı Resmi Gazete'de Görevli tedarik şirketlerinin EÜAŞ'den elektrik teminine ilişkin kurul kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

EIA: Güçlü küresel ekonomik büyüme enerji tüketimini tetikleyecek

EIA: Güçlü küresel ekonomik büyüme enerji tüketimini tetikleyecek Küresel enerji tüketiminin mevcut politika ve teknoloji eğilimlerinin devam etmesi durumunda

Kesintisiz elektrik için sahadalar

Kesintisiz elektrik için sahadalar Kahramanmaraş'ta elektrik dağıtım şirketinde iş güvenliği uzmanı ve işletme şefi olarak çalışan iki kadın

Elektrik tüketimi mayısta yüzde 19,2 arttı

Elektrik tüketimi mayısta yüzde 19,2 arttı Türkiye'nin elektrik tüketimi, 2021 yılı Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,2 artarak 24 milyar ...

Tam Kapanmada Tüketim Arttı

Tam Kapanmada Tüketim Arttı Elektrik tüketimi tam kapanmada yüzde 12,2 arttı

Elektrikte kurulu güç arttı

Elektrikte kurulu güç arttı Elektrikte kurulu güç 95 bin 890 megavata ulaştı

Elektrik tüketimi salgın öncesi dönemi geçti

Elektrik tüketimi salgın öncesi dönemi geçti Bakan Dönmez: Elektrik tüketimi salgın öncesi dönemi geçti
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4848

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3134

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3302

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3320

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15770

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18022

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26078

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164284