Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
İnternet Ne Zaman Kuruldu?Tarih 02 Eylül 2020, 10:12 Editör: Editör Elektrohaber

İnternet Ne Zaman Kuruldu?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte dünya çapında milyarlarca insan interneti kullanmaya ve hayatlarında önemli bir yer vermeye başladı. Günümüzde dünya nüfusunun %60’ına yakın kısmı tarafından kullanılan, yani 5 milyara yakın kullanıcısı bulunan Internet, ilk kurulduğu zamanlarda yalnızca askeri amaçlarla kullanılıyordu. Aslında temelleri 1969 yıllarına dayanan bu teknolojinin kamuya açılması ve yaygınlaşması, 30 yıla yakın bir zaman aldı.

1960’lı yıllarda savunma alanında gelişme sağlamak ve iletişimi kolaylaştırmak amacıyla bilgisayarların birbirleriyle iletişim halinde olmasını isteyen Amerika Birleşik Devletleri, bu alanda geniş bir çalışmayı resmen başlatmıştı. 1960 yıllarında başlayan bu çalışmalar uzun bir süre devam etti ve ABD Savunma Bakanlığınca kullanılmak üzere geliştirme süreci hızla sürdürüldü. Bu çalışmanın sonucu ise 1969 yılında alındı.

1969 yılında ABD tarafından kısmen internet kurulmuş olsa da, bu internet yalnızca ABD Savunma Bakanlığı bilgisayarlarının birbiriyle iletişime geçebilmesi için kullanılacaktı. Yani Amerika Birleşik Devletleri’nin savunma alanındaki bilgilerinin yer aldığı bilgisayarlar, bu proje kapsamında birbiriyle iletişim halinde olabilecekti. ABD’nin 1969 yılında ortaya koyduğu ARPANET sayesinde sistem tamamlanmıştı. Artık ABD Savunma Bakanlığının bilgisayarları birbiriyle iletişim halindeydi.

Bu gelişmenin ardından internetin ilk adımları atılmıştı. Bir süre ABD’nin önemli kurumlarınca kullanılan teknoloji, yıllar içerisinde büyük bir yol kat edecekti. @ işaretini adreslerde ilk kullanılan kişi olarak bilinen Roy Tomlinson, 1971 yılında ilk maili atmış ve internet teknolojisi için iyi bir gelişmeye imza atmıştı. Bu yıllarda bu teknoloji üzerinde bazı geliştirmeler yapılsa da, herkesin kullandığı Internetin ilk önemli adımlarından biri de 1980’de atılmıştı.

1980 yılında ABD’den önemli kurumlar toplandı ve Internet teknolojisini herkesin kullanabileceği şekilde geliştirmeye başladı. 5 yıl süren çalışmaların ardından 1985’de internet kuruldu. İşte bu yıldan itibaren herkesin kullanımına açık olmasa da, internet kullanılabilir hale getirilmişti. 1989 yılında CERN laboratuvarında HTML kodlama dilini geliştiren Tim Berners-Lee, 1990 yılında bu kodlama dili ile ilk internet sitesini yayınlamıştı.

Buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz dünyanın ilk internet sitesi, CERN laboratuvarında HTML kodlama dilini geliştiren ve bu kodlama diliyle ilk web sitesini kodlayan Tim Berners-Lee tarafından yayınlanmıştı. İnternet dünyası için oldukça önemli bir adım atan Tim Berners-Lee, günümüzde hala kullanılan HTML dilini yazması ve daha sonrasında 1991’de World Wide Web (WWW), yani Dünya Çapında Ağ olarak tanımlanan sistemi kurmasıyla ünlenmişti. WWW’nün kurulması, internetin herkes için kullanıma sunulması için atılan en büyük adımdı.


Yıl 1993’te ise internet, CERN tarafından WWW ön ekiyle herkesin kullanabileceği şekilde yayınlandı. 30 Nisan 1993’te yaşanan bu gelişmeyle birlikte internete herkes erişilebiliyordu. Ülkemizde ise ilk internet bağlantısı 12 Nisan 1993 tarihinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’na ait yönlendiriciler ve bununla birlikte Posta ve Telgraf Teşkilatınca sağlanan 64 Kbps kapasiteli kiralık hatlar kullanılarak gerçekleştirildi ve NSFNet ile bağlantı sağlandı.

1993’ten günümüze kadar uzanan bu yolculukta milyonlarca site geldi geçti. İlk olarak AOL adlı site 1993-2000 yıllarında en popüler site olarak karşımıza çıkıyordu. 2000’li yıllara gelindiğinde aylık 405 milyon ziyaretçi almaya başlayan AOL, 2000 yılından sonra zirvedeki yerini Yahoo’ya kaptırdı. 2000’li yıllardan 2006’ya kadar zirvede kalan Yahoo, 2006 yılında aylık 5 milyar 500 milyondan fazla ziyaretçi sayısıyla zirveye yerleşmişti. Fakat bunun ardından Google, Yahoo’yu zirveden aldı. 2006 yılında Google zirveye geçerken, 2008’de Yahoo tekrar zirveye geçti. Ardından Google’ın altın yılları başladı.

2010 yılında Yahoo’yu geçip tekrar zirveye yerleşen Google, bir daha da zirveden çıkmadı. Günümüzde aylık 81 milyar 500 milyona yakın ziyaretçi alan dünyanın en büyük internet sitesi olan Google, zirvedeki yerini yıllarca kimseye kaptırmadı. Diğer bir yandan aylık yaklaşık 30 milyar kullanıcı ile dünyanın en çok kullanılan 2. internet sitesi olan YouTube, yine Google’ın bünyesinde bulunuyor. Yani Google, zirvedeki ilk 2 sırayı sağlamlaştırmış durumda.

İlk açıldığında yalnızca devletin kullandığı bir teknoloji olan Internet, günümüzde 7 yaşındaki çocukların bile kullandığı, dünya çapında 5 milyara yakın kişi tarafından kullanılan bir teknolojiye dönüştü. 51 yıllık bu teknoloji, zamanla birçok değişime gitti ve internet siteleri de artık daha modern bir hale geldi. İlk olarak geliştirilen ve çok sade bir web sitesi oluşturmaya yarayan HTML’ye zamanla yeni kodlama dilleri de eklendi ve 51 yıl içerisinde internet büyük bir değişim yaşadı.




ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 2448 defa okunmuştur.

Kültür  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Zorlu Enerji'den çocuklara tatil hediyesi

Zorlu Enerji'den çocuklara tatil hediyesi Zorlu Enerji'den çocuklara tatil hediyesi: "Güneş Enerjisi Kitabı"

“Elektrik Tesisat Rehberi” Yayınlandı

“Elektrik Tesisat Rehberi” Yayınlandı Schneider Electric ve Elektrik Tesisat Mühendisleri Derneği’nin (ETMD) sağladığı koordinasyon ve sponsorlukla
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4872

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3166

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3340

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3350

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15800

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18064

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26168

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164420