Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
Rüzgar'da İlk Üç ArasındayızTarih 10 Nisan 2017, 16:04 Editör: Editör Elektrohaber

Rüzgar'da İlk Üç Arasındayız

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC), 2016 yılında dünya çapında rüzgar enerjisinin ne durumda olduğunu istatistiklerle açıkladı.


Buna göre, geçtiğimiz yıl 54 gigavatlık (GW) yeni kapasite devreye alındı. Bu da toplam küresel kurulu kapasiteyi 487 GW civarına çıkardı. Çin, ABD, Almanya ve Hindistan rüzgar enerjisinde başı çeken ülkeler olurken, Fransa, Türkiye ve Hollanda’nın şaşırtıcı derecede güçlü performans gösterdiği vurgulandı. Türkiye, geçen yıl bin 387 megavatlık santralin işletmeye alınmasıyla Avrupa'da en fazla rüzgar kapasitesini devreye alan üçüncü, dünyada ise yedinci ülke oldu. Diğer yandan Konsey, küresel piyasasının 2015’in toplam rekorundan daha az olduğuna dikkat çekti.

Küresel rüzgar enerjisi görünümü olarak rüzgar endüstrisinin geldiği yer şimdilik iyi, önümüzdeki yıllar için de gelecek vadediyor. Pek çok pazarda sorunlar olsa da dünya genelinde rüzgar hala esiyor ve 2017’de düzenli olarak ilerleyecek gibi. GWEC Genel Sekreteri Steve Sawyer, “Rüzgar enerjisi çift haneli şekilde büyümeye devam ediyor ama sanayinin her tek yılda yeni bir rekor kırmasını bekleyemeyiz. Çin etkileyici bir şekilde 23 bin 328 MW kurulum yaptı ancak bu 2015’teki 30 GW’den daha az” dedi. ABD’deki 8.203 MW kurulumlar ise 2015’in güçlü piyasasıyla hemen hemen eşit kaldı, bu da ABD’nin toplam kapasitesini 82 GW civarına getirdi. Kanada 702 MW ve Meksika 454 MW ile ılımlı bir kazanç elde etti. Analistlere göre 2017’de, Türkiye de yatırım yapılabilir pazarlar arasında yer alıyor.

Türkiye Avrupa Liginde İlk Üçte

Türkiye, 2016 yılında gerçekleştirdiği bin 387 MW’lık kurulu güç ile Avrupa’da rüzgar sektöründe ilk üç arasına girerken, dünyada ise yedinci sırada yer aldı. Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, “Türkiye, geçen yıl bin 387 megavatlık santralin işletmeye alınmasıyla Avrupa'da en fazla rüzgar kapasitesini devreye alan üçüncü, dünyada ise yedinci ülke oldu” şeklinde açıklama yaptı. TÜREB'in yıllık olarak hazırladığı Rüzgar Enerjisi İstatistikleri Raporu’na göre ise 2015 yılı sonunda 4 bin 718 megavat olan rüzgar enerjisi kurulu gücü, geçen yıl 6 bin 106 megavata yükseldi. Avrupa’da Almanya 2016 yılında gerçekleştirdiği 5443 MW ile birinci sırasını korurken, Fransa 1561 MW ile ikinci, Türkiye 1387 MW ile üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye’yi 887 MW ile Hollanda, 736 MW ile İngiltere takip ediyor.

TÜREB raporunda işletmede olan proje sayısı geçen yıl 113 iken, 2016 yılında 152 projeye ulaştığı görülüyor. Rapordaki dikkat çekici bölümlerden biri ise başvuru tarihlerine göre işletmedeki RES’ler. İşletmedeki RES’lerin 4 bin 33MW’ı 2007 yılı öncesindeki başvurulara ait. 1 Kasım 2007 tarihinde alınan 5 bin 500 MW’lık başvurulardan sadece bin 528 MW’ının işletmeye geçebildiği, 544 MW’lık kısmının da ilave kapasite artışından oluştuğu belirtiliyor. 

KAYNAK:Hürriyet



ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 3246 defa okunmuştur.

Rüzgar  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Rüzgar Enerjisinde Güç Birliği

Rüzgar Enerjisinde Güç Birliği WindEurope ve Azerbaycan’dan Rüzgar Enerjisinde Güç Birliği

Rüzgar Enerjisinde Rekor Kırıldı

Rüzgar Enerjisinde Rekor Kırıldı Rüzgar mühendisliği şirketi Siemens Gamesa, SG 14-222 DD model türbin ile bir günde üretilen güç rekoru kırdı.

Enerji Bakanlığı Rüzgarda 18 YEKA Belirledi

Enerji Bakanlığı Rüzgarda 18 YEKA Belirledi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 21 ildeki 18 araziyi rüzgar enerjisine dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alan...

Rüzgar türbinleri geri dönüştürülüyor

Rüzgar türbinleri geri dönüştürülüyor Zamanını tamamlayan rüzgar türbinleri geri dönüştürülüyor

Rüzgar elektrik üretiminde ilk sırada

Rüzgar elektrik üretiminde ilk sırada Türkiye'de dün günlük bazda 880 bin 272 megavatsaat elektrik üretildi. Üretimde ilk sırada yüzde 17,66 payla rü...

Rüzgâr ihaleleri yine ertelendi

Rüzgâr ihaleleri yine ertelendi Toplam 850 megavatlık (MW) 20 rüzgâr santrali için açılan şebeke bağlantı hakkı ihaleleri ertelendi.

Türkiye, rüzgarda Avrupa'da üçüncü

Türkiye, rüzgarda Avrupa'da üçüncü Türkiye, karasal rüzgar gücünde Avrupa'da üçüncülüğe yükseldi

Rüzgardan elektrik üretimi rekoru

Rüzgardan elektrik üretimi rekoru Türkiye'nin rüzgar enerjisinden sağladığı elektrik

Rüzgar enerjisinde yerlilik yüzde 60’ın üzerinde

Rüzgar enerjisinde yerlilik yüzde 60’ın üzerinde Rüzgar enerjisinde yerlilik oranı yüzde 60’ın üzerine çıktı
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4846

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3134

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3300

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3318

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15770

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18022

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26072

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164268