Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
Ukrayna ve Kosova’ya RESTarih 18 Ağustos 2017, 09:11 Editör: Editör Elektrohaber

Ukrayna ve Kosova’ya RES

Güriş Holding, Kosova’da 32 MW, Ukrayna Odesa’da 80 MW’lik rüzgar enerji santrali kuruyor. Kosova projesi ile Ukrayna’daki projenin 30 MW’lik kısmının inşasına başlandı. Türkiye’nin önde gelen yenilenebilir enerjiye dayalı elektrik üreticilerinden Güriş Holding, yeni yatırımları devreye almaya devam ediyor. Güriş Holding Genel Müdürü Müşfik Yamantürk, Enerji Günlüğü’ne yaptığı açıklamada, grubun enerji yatırımlarının kesintisiz devam ettiğini anlattı.

Efe 6 JES devreye giriyor

Halen rüzgar, hidroelektrik ve jeotermal santrallerden oluşan 740 MW’lik bir kurulu gücün devrede olduğunu belirten Yamantürk, “Bu hafta sonuna doğru bir santrali daha devreye alacağız. Yeni devreye alacağımız santral, Aydın Germencik’teki 22.6 MW’lik Efe 6 JES olacak” dedi.

20 santralle 762 MW

Yamantürk, Efe 6 JES ile birlikte Güriş’in üretimdeki toplam santral sayısının 20’ye ulaşacağını kaydetti. Böylece portföylerinde 8 hidroelektrik, 6 rüzgar santrali, 6 da jeotermal santrali bulunacağını anlatan Yamantürk, bunların toplam kurulu gücünün ise 760 MW’nin üzerine çıkacağını ifade etti.

Kosova ve Ukrayna yatırımları

Güriş Holding Genel Müdürü Müşfik Yamantürk, grubun Türkiye dışında da enerji yatırımları bulunduğunu belirterek, “Yurt dışında da iki rüzgar santrali yatırımı yapıyoruz. Biri Ukrayna Odesa’da, diğeri Kosova’da” dedi.

Türbinler GE’den alınıyor

Yamantürk’ün verdiği bilgiye göre Güriş Grubu’nun, Ukrayna Odesa’da toplam 80 MW’lik rüzgar santrali lisansı bulunuyor. Bunun 30 MW’lik kısmının kurulumuna başlandı. 50 MW’lik kısmın kurulumu da yılbaşında başlayacak. Yamantürk “Türbin siparişleri verildi. GE türbinleri kullanılacak. Yüzde 100 Güriş yatırımı. Bu Ukrayna’daki ilk yatırımımız. Kilovatsaat başına 10.5 cent (Euro) fiyat alım garantimiz var” dedi.

Eylül 2017’de devrede

Kosova’da da 32 MW gücünde bir rüzgar santrali kurduklarını belirten Yamantürk “Onu da GE türbinleriyle gerçekleştireceğiz. Siparişlerini verdik. Bu santral için bize verilen fiyat alım garantisi de kilovatsaat başına 8.5 cent” diye konuştu. Müşfik Yamantürk, Ukrayna’daki 30 MW’lik, Kosova’daki 32 MW’lik rüzgar santrallerinin her ikisinin de Ağustos-Eylül 2018’de devreye alınmış olacağını söyledi.

Kırım'daki 250 MW'lik RES projesi beklemede

Müşfik Yamantürk, Rusya tarafından ilhak edilmeden önce Kırım’da geliştirdiği rüzgar santrali projelerinin akıbetine ilişkin soru üzerine şunları söyledi: “Kırım’da da 125+125, toplam 250 MW’lik bir rüzgar santrali bir projemiz vardı. Şartların oluşmasını bekliyoruz. Şartlar oluşursa yapmaya devam ederiz. Lisans hala bizim. İşler yatışırsa, ilk fırsatını bulduğumuzda oradaki yatırıma da başlayacağız.”

Germencik'te Yüksek Okul yaptırdı

Müşfik Yamantürk, Güriş Grubu’nun ülkenin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını devreye alırken bir yandan da enerji santralleri kurduğu bölgelerde sosyal sorumluluk projelerini hayata geçirdiğini söyledi. Müşfik Yamantürk “Aydın Germencik’te, Adnan Menderes Üniversitesi’ne bağlı Yamantürk Meslek Yüksek Okulu’nu yaptırdık. İnşaatı bitti, masa, sandalye, sıra, tahta gibi ihtiyaçlarını da biz karşıladık.

Elektiriğin bordosu Güriş'ten

Güriş Grubu, 760 MW’nin üzerinde kurulu GÜRİŞ’TEN güçle ürettiği elektriği yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizması (YEKDEM) kapsamında devlete satıyor. Ancak grup, Bordo Enerji markasıyla elektrik ticareti alanında da aktif. Yamantürk, “Ürettiğimiz elektriğin yüzde 100’ü YEKDEM’e gidiyor. Piyasadan alıp piyasaya sattıklarımız da oluyor” dedi.

Başarılı öğrencilere burs veriyor

Güriş Holding’in, sosyal sorumluluk çalışmaları arasında tam zamanlı okuyan üniversite öğrencilerine verilen burslar da yer alıyor. Karşılıksız verilen burslardan öğrenimlerini sürdürmek için ailesinin desteği yetersiz olan öğrenciler yararlanabiliyor. Okul başarısının kriter alındığı bursiyerlerin seçiminde, şehit veya gazi çocukları ile ekonomik desteğe gereksinim duyan kız çocuklarına öncelik veriliyor. Bu yılki başvurular 7 Eylül 2017 tarihine kadar internet üzerinden yapılabiliyor.




ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 3176 defa okunmuştur.

Rüzgar  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Rüzgar Enerjisinde Güç Birliği

Rüzgar Enerjisinde Güç Birliği WindEurope ve Azerbaycan’dan Rüzgar Enerjisinde Güç Birliği

Rüzgar Enerjisinde Rekor Kırıldı

Rüzgar Enerjisinde Rekor Kırıldı Rüzgar mühendisliği şirketi Siemens Gamesa, SG 14-222 DD model türbin ile bir günde üretilen güç rekoru kırdı.

Enerji Bakanlığı Rüzgarda 18 YEKA Belirledi

Enerji Bakanlığı Rüzgarda 18 YEKA Belirledi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 21 ildeki 18 araziyi rüzgar enerjisine dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alan...

Rüzgar türbinleri geri dönüştürülüyor

Rüzgar türbinleri geri dönüştürülüyor Zamanını tamamlayan rüzgar türbinleri geri dönüştürülüyor

Rüzgar elektrik üretiminde ilk sırada

Rüzgar elektrik üretiminde ilk sırada Türkiye'de dün günlük bazda 880 bin 272 megavatsaat elektrik üretildi. Üretimde ilk sırada yüzde 17,66 payla rü...

Rüzgâr ihaleleri yine ertelendi

Rüzgâr ihaleleri yine ertelendi Toplam 850 megavatlık (MW) 20 rüzgâr santrali için açılan şebeke bağlantı hakkı ihaleleri ertelendi.

Türkiye, rüzgarda Avrupa'da üçüncü

Türkiye, rüzgarda Avrupa'da üçüncü Türkiye, karasal rüzgar gücünde Avrupa'da üçüncülüğe yükseldi

Rüzgardan elektrik üretimi rekoru

Rüzgardan elektrik üretimi rekoru Türkiye'nin rüzgar enerjisinden sağladığı elektrik

Rüzgar enerjisinde yerlilik yüzde 60’ın üzerinde

Rüzgar enerjisinde yerlilik yüzde 60’ın üzerinde Rüzgar enerjisinde yerlilik oranı yüzde 60’ın üzerine çıktı
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4846

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3134

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3300

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3318

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15770

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18022

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26072

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164268