Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
Önlisans başvuruları 2020Tarih 11 Mart 2019, 20:17 Editör: Editör Elektrohaber

Önlisans başvuruları 2020

Ataseven, rüzgar enerjisi sektöründeki gelişmelere ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Sürdürülebilir bir rüzgar enerjisi sektörü için yatırımların açıklanan tarihlerde gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Ataseven, ertelenecek veya iptal edilecek projelerin ise somut gerekçelere dayandırılması gerektiğini anlattı.

Ataseven, 2 bin megavatlık rüzgar önlisans başvurularının üç kez ertelendiğini, bu durumun yerli ve yabancı yatırımcıda tedirginlik yarattığını belirterek, şöyle konuştu:

"Sektördeki birçok yatırımcı rüzgar santrallerini inşa edebilmek için ölçüm istasyonları kurup ön yeterliliklerini tamamladı. Başvurular için dosyalar hazır durumda bekliyor. Yerli ve yabancı yatırımcı da bekliyor. Ertelemenin gerekçesi şuydu, YEKA modeli gündeme geliyordu, bir taraftan da 2 bin megavatlık rüzgar müracaatlarının alınması açıklanmıştı, ikisi çakışıp çözülmez bir yumak haline gelmişti. Birinci YEKA başarıyla yapıldı. İkinci YEKA için de ilana çıkıldı. Sonuçta rüzgarda önlisans başvurularının ise Nisan 2020'de alınmasını bekliyoruz."

"YATIRIMCI ÖNÜNÜ GÖRMEK İSTER"

Geçen yıl sektördeki yavaşlamanın temel nedeninin 2020'de sona erecek Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) üzerindeki çalışmaların bitmemesi olduğunu aktaran Ataseven, 2020 sonrasının yeni açıklanacak destek mekanizmasına göre dizayn edileceğine işaret etti.

Ataseven, rüzgar yatırımlarının uzun süreli olduğunu, bu nedenle yerli ve yabancı yatırımcının da önünü görmek istediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Destek mekanizması sayesinde Türkiye'de rüzgar sanayisi büyüdü. Bu nedenle rüzgar santrallerinde yerli aksam üretimi ve kullanımı konusunda destek mekanizması devam etmeli. Kanat ve kule üreticileri üretimlerinin yaklaşık yüzde 35'ini iç piyasa verirken, yüzde 70'ini ihraç ediyor. Bu müthiş bir kazanç. Düşünün öyle bir sektör var ki, hem sizin dışardan enerji ihtalatınızı önlüyor ve yerli üretmenizi artırıyor, hem de sanayinizi geliştiriyor. İhracat yaparak ikinci bir katma değer yaratmış oluyorsunuz. Destekleme mekanizmasında baz fiyat oluşturulması ve bu fiyatın lira cinsinden olması konusunda görüşmeler yapılıyor. Ancak uzun dönem finansman sağlayabilmeniz için, bunun yabancı para cinsinden olmasında fayda var."

"TÜRKİYE AVRUPA PAZARINDA AVANTAJLI"

Afrika ile siyasi ilişkiler düşünüldüğünde, Türkiye'nin yenilenebilir enerji teknolojileri açısından Avrupa ülkelerine göre avantajlı konumda bulunduğunu vurgulayan Ataseven, "Avrupa deniz üstü (offshore) rüzgar ekipmanlarını satacağı yeni bir pazar arıyor. Türkiye de yerli teknolojisini geliştiriyor. Avrupa'daki know-how ile Orta Doğu ve Afrika pazarını birlikte şekillendirebilirsek, bu durum Türkiye için yenilenebilir enerji teknolojilerinde bir sıçrama tahtası olacaktır. Bu bağlamda Türkiye'de yenilenebilir enerjinin sürdürülebilir olması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.




ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 2046 defa okunmuştur.

Rüzgar  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Rüzgar Enerjisinde Güç Birliği

Rüzgar Enerjisinde Güç Birliği WindEurope ve Azerbaycan’dan Rüzgar Enerjisinde Güç Birliği

Rüzgar Enerjisinde Rekor Kırıldı

Rüzgar Enerjisinde Rekor Kırıldı Rüzgar mühendisliği şirketi Siemens Gamesa, SG 14-222 DD model türbin ile bir günde üretilen güç rekoru kırdı.

Enerji Bakanlığı Rüzgarda 18 YEKA Belirledi

Enerji Bakanlığı Rüzgarda 18 YEKA Belirledi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 21 ildeki 18 araziyi rüzgar enerjisine dayalı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alan...

Rüzgar türbinleri geri dönüştürülüyor

Rüzgar türbinleri geri dönüştürülüyor Zamanını tamamlayan rüzgar türbinleri geri dönüştürülüyor

Rüzgar elektrik üretiminde ilk sırada

Rüzgar elektrik üretiminde ilk sırada Türkiye'de dün günlük bazda 880 bin 272 megavatsaat elektrik üretildi. Üretimde ilk sırada yüzde 17,66 payla rü...

Rüzgâr ihaleleri yine ertelendi

Rüzgâr ihaleleri yine ertelendi Toplam 850 megavatlık (MW) 20 rüzgâr santrali için açılan şebeke bağlantı hakkı ihaleleri ertelendi.

Türkiye, rüzgarda Avrupa'da üçüncü

Türkiye, rüzgarda Avrupa'da üçüncü Türkiye, karasal rüzgar gücünde Avrupa'da üçüncülüğe yükseldi

Rüzgardan elektrik üretimi rekoru

Rüzgardan elektrik üretimi rekoru Türkiye'nin rüzgar enerjisinden sağladığı elektrik

Rüzgar enerjisinde yerlilik yüzde 60’ın üzerinde

Rüzgar enerjisinde yerlilik yüzde 60’ın üzerinde Rüzgar enerjisinde yerlilik oranı yüzde 60’ın üzerine çıktı
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4846

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3134

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3298

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3318

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15770

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18022

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26070

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164268