Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, son tekliflerinin 27 Temmuz'da alınacağını duyurduğu Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerjisi Kaynak Alanları (YEKA) şartnamesine göre, toplam kapasitesi bin megavat olacak olan rüzgar YEKA'da kullanılacak rüzgar türbinlerinde, kule-kanat dahil yüzde 65 yerlilik oranı aranacak, saha bileşenlerinde de ayrıca yerlilik şartı gözetilecek.
Açık eksiltme usulüyle gerçekleştirilecek ihaleye, son üç yıl içinde 2 bin megavatlık rüzgar türbini üretmiş, son üç yılda 300 milyon liralık satış geliri veya 100 milyon liralık aktif toplam net varlığı olan firmalar katılabilecek.
Türbin fabrikası kurulacak
İhaleyi kazanan firma, türbin üretimi için fabrika kuracak. Fabrika yılda en az 150 adet türbin üretecek kapasiteye sahip olacak. Rüzgar türbini en az yüzde 65 yerlilik oranını sağlayacak şekilde yurt içinde imal edilecek.
Ayrıca fabrika kurulumu ve işletilmesinde yüzde 90 yerli, Ar-Ge'de de yüzde 80 yerli istihdam şartı aranacak. Fabrikanın, sözleşme imzalandıktan sonraki 21 ay içinde kurulması gerekirken, rüzgar türbinleri lisans alındıktan sonraki 36 ay içinde tamamlanacak.
Lisans süresi 30 yıldan az olmamak üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) mevzuatına tabi olacak. Enerji satış anlaşması ise 15 yıllığına imzalanacak.
Trakya santrali zorunlu
Şartnameye göre, Kayseri-Niğde'de 200 megavat, Sivas'ta 200 megavat, Edirne-Kırklareli-Tekirdağ'da 700 megavat, Ankara-Çankırı-Kırıkkale'de 200 megavat, Bilecik-Kütahya-Eskişehirde 150 megavat, Malatya'da 150 megavat ve Burdur-Denizli-Uşak'ta 100 megavatlık santral kurulması izni bulunuyor.
İhalenin kazananı toplamda bin 700 megavatlık santral kurma izni bulunan bu bölgelerde bin megavatlık kapasite oluşturacak şekilde türbinleri kurabileceği alanları seçecek. Arz-talep dengesi açısından bölgenin ihtiyacı önceliklendirildiği için kazanan firmanın Edirne-Kırklareli-Tekirdağ'da en az 280 megavatlık santral kurması zorunlu olacak.
Projenin toplam yatırım tutarı ise yaklaşık 1-1,2 milyar dolar olarak hesaplanıyor.
Kaynak: AA