Türkiye’nin yerli kaynaklarla enerji ihtiyacını karşılama vizyonuna özel şirketler de destek veriyor. Yaptığı Rüzgar santrali yatırımını anlatan İğrek Makine Yönetim Kurulu Başkanı Orhan İğrek, ”Bürokratik engeller ve kanunlar sanayiciyi uğraştırıyor” diyor.
Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı İstanbul’da devam ediyor. İstanbul Fuar Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırlayan buluşmada sektöre yön veren 200’e yakın firma enerji sektörüne ilişkin yeniliklerini sergiliyor. Katılımcı firmalar; Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu ve Balkan ülkeleri başta olmak üzere çeşitli ülkelerden profesyonel ziyaretçilerle bir araya gelip yeni iş bağlantıları ve anlaşmaları için fırsat yakalayamaya çalışıyor. Fuar ayrıca, Yunanistan, Ürdün ve Kosova’dan gelecek önemli satın alımcılara da ev sahipliği yapacak. Fuara katılan ve 1946 yılından bu yana makine, otomobil pres kalıpları dökümü alanında üretim yapan İğrek Makine’nin Yönetim Kurulu Başkanı Orhan İğrek, sektöre ilişkin özel açıklamalarda bulundu.
Milli ekonomi ve milli projeler bazında yüzde yüz yerli rüzgar enerji santrali kuracaklarını belirten İğrek, “1946 da kurulmuş şuanda 3.nesil şirket olarak ülkemize hizmet ettik. 3 senedir çok yoğun çalışıyoruz ve şuanda mutlu sona geldik. 1500 KW’lik dişli kutusu olmayan rüzgar enerji santralinin tüm altı döküm parçalarını bitirdik ve montajını yaptık” diye konuştu. Yazılımını da Almanya’dan destek alarak pano ve kumanda sistemlerini bitirdiklerini aktaran İğrek, “Teknoloji olarak 2017 senesinde dünyada tüm markalarla yarışabilecek ve üretimi yapılan ürünlerle yarışabilecek seviyede oldu” diye konuştu.
“Hiç olmazsa yenilenebilir enerjide devletimiz bizi taşeron olarak görmesin, yüzde yüz üreten şirket olarak görsün, önümüzü açsın istiyoruz” diyen Orhan İğrek, sadece kendi fabrikalarında 350 personelin gece gündüz bu projeler ile ilgili çalıştıklarını söyledi. İğrek “Rüzgar santrali AR-GE ekibimiz 10 kişi ancak, istihdam sayısı her geçen gün artarak devam edecek” değerlendirmesinde bulundu. Bu proje ile milyarlara varan enerji faturasını yok etmiş olacaklarına vurgu yapan İğrek, “Çok küçük istihdamlarla çok büyük enerji tasarrufu sağlanacak. Bu da enerjiye bağımlılıktan çok önemli bir kazançtır” ifadelerini kullandı.
Devletin yenilenebilir enerji alanları için yapacağı ihalelerle ilgili açıklamalarda bulunan Orhan İğrek, “200 milyon TL’lik yatırımı ve 71 yıllık sanayi tecrübesiyle fark edilmemiş olmanın ızdırabını belirtmek isterim. 1500 KW’lik rüzgar enerjisi Türkiye’nin şartlarında ideal büyüklüktür. Türkiye’nin rüzgarına, yatırımına, satış fiyatına kurulabilirlik imkanlarına bir araya getirildiği takdir de 2,5 – 3 Megawattlardan daha caziptir. Daha çok alana yerleştirilebilir. İnşallah fark edileceğiz” değerlendirmesinde bulundu.