Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
Belgesi Olmayan Binalar DikkatTarih 28 Ocak 2017, 14:18 Editör: Editör Elektrohaber

Belgesi Olmayan Binalar Dikkat

 Enerji kimlik belgesi, binaların enerji performansını ve sera gazı emisyon ölçümü gösteren bir belgedir. 18.04.2007 tarih ve 5627 Sayılı Enerji verimliliği kanununa istinaden enerjinin etkin kullanılması, israfın önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükümlülüğünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerji kullanımındaki verimliliğinin artırılması amacıyla yürürlüğe girmiştir. Ancak yönetmeliğin geçici 4. Maddesinin birinci fıkrasına istinaden 01 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı alan binalar yeni bina, bu tarihten önce yapı ruhsatı alan binalar mevcut bina olarak değerlendirilmektedir. 01 Ocak 2011 tarihinden sonra yapılan binaların iskan ruhsatı alınması aşamasında Enerji kimlik belgesi sunmaları gerekmektedir. Yoksa iskan ruhsatı da alınamamaktadır. Yani enerji kimlik belgesi bu kapsamda zorunlu hale gelmiş ve binaların enerji için denetim altına alınması gerekliliği şart olmuştur. Yine mevcut binanız var ve 01 Ocak 2011 tarihinden önce bina yaptırdınız bu binalar için de kanunun yürürlük tarihi olan 18.04.2007 tarihinden itibaren 10 yıl içinde enerji kimlik belgesi alınması zorunludur. Bina alıp satarken de bu kimlik belgesinin olması şarttır.


Enerji kimlik belgesi almak için Binalarda enerji performans yönetmenliğin 2. Maddesini sizlerle paylaşıyorum. 

(1) Bu Yönetmelik mevcut ve yeni yapılacak binalarda; 

a) Mimari tasarım, mekanik tesisat, aydınlatma, elektrik tesisatı gibi binanın enerji kullanımını ilgilendiren konularda bina projelerinin ve enerji kimlik belgesinin hazırlanmasına ve uygulanmasına ilişkin hesaplama metotlarına, standartlara, yöntemlere ve asgari performans kriterlerine,

b) Enerji kimlik belgesi düzenlenmesi, bina kontrolleri ve denetim faaliyetleri için yetkilendirmelere, 

c) Enerji ihtiyacının, kojenerasyon sistemi ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmasına, 

ç) Ülke genelindeki bina envanterinin oluşturulmasına ve güncel tutulmasına, toplumdaki enerji kültürü ve verimlilik bilincinin geliştirilmesine yönelik eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerine,

d) Korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilen binalarda, enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik önlemler ve uygulamalar ile ilgili, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun görüşünün alınarak bu görüş doğrultusunda yapının özelliğini ve dış görüntüsünü etkilemeyecek biçimde enerji verimliliğini arttırıcı uygulamaların yapılmasına ilişkin iş ve işlemleri kapsar. 

(2) Sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürütülen binalar, planlanan kullanım süresi iki yıldan az olan binalar, toplam kullanım alanı 50 m2 ’nin altında olan binalar, seralar, atölyeler ve münferit olarak inşa edilen ve ısıtılmasına ve soğutulmasına gerek duyulmayan depo, cephanelik, ardiye, ahır, ağıl gibi binalar bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır. Enerji kimlik belgesi Çevre ve şehircilik bakanlığı kontrol etmektedir.

 

 

Enerji Kimlik Belgesi, Enerji Kimlik Belgesinde Bulunması Gereken Bilgiler ve Enerji Kimlik Belgesi Vermeye Yetkili Kuruluşlar Enerji kimlik belgesi düzenlenmesi

 

 

- Enerji Kimlik Belgesi düzenlenirken Bakanlık tarafından tebliğ ile yayımlanan hesaplama yöntemi kullanılır.


- Enerji Kimlik Belgesi düzenleme tarihinden itibaren 10 yıl süre ile geçerlidir.


- Enerji Kimlik Belgesi, Enerji Kimlik Belgesi vermeye yetkili kuruluş tarafından hazırlanır. Bu belge, yeni binalar için yapı kullanma izin belgesi alınması aşamasında ilgili idarelere sunulur. Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmeyen binalara ilgili idarelerce yapı kullanma izin belgesi verilmez. Enerji Kimlik Belgesinde yer alan bilgilerden ve bu bilgilerin doğruluğundan Enerji Kimlik Belgesi düzenlemeye yetkili kuruluş sorumludur. 

 

- Enerji Kimlik Belgesi, yeni ve mevcut binalar için 26 ncı maddede belirtilen bilgileri ihtiva edecek şekilde düzenlenir. 

 

- Enerji Kimlik Belgesinin bir nüshası bina sahibi, yöneticisi, yönetim kurulu ve/veya enerji yöneticisince muhafaza edilir, bir nüshası da bina girişinde rahatlıkla görülebilecek bir yerde asılı bulundurulur. 

 

- Enerji Kimlik Belgesi, binanın yıllık birincil enerji ihtiyacının değişmesine yönelik herhangi bir uygulama yapılması halinde, bu Yönetmeliğe uygun olacak şekilde bir yıl içinde yenilenir.

 

 - Enerji Kimlik Belgesinin, binanın tamamı için hazırlanması şarttır. Ayrıca, isteğe bağlı olarak, kat mülkiyetini haiz her bir bağımsız bölüm veya farklı kullanım alanları için ayrı ayrı düzenlenebilir

 

 

Enerji Kimlik Belgesi Hakkında Merak Edilen Sorular

 

 

Sizlerin sorumluluğunda olan apartmanın enerji verimliliği mevzuatı kapsamında hak ettiği değerde enerji sınıfını belgelendirmek için buradayız. Dilerseniz kısaca Enerji Kimlik Belgesi hakkında bilgi verelim. 

 

+      Binalarda EKB nedir? EKB ne işe yarar?

Enerji kimlik belgesi, artık her binanın giriş tablosunda asılı olan bir enerji kartıdır. Binanın havalandırma, ısıtma, soğutma, aydınlatma gibi maddeleri esas alır. Binaya ait mantolama, ısı yalıtım ve binanın enerji tüketimin izdüşümünü gösterir.  EKB Binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren binanızın enerji performansını gösteren belgedir.

 

+    Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Hangi Kanun ve Yönetmeliğe Dayanmaktadır?

“5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu” ve buna bağlı olarak çıkartılan “Binalarda Enerji Performansı (BEP) Yönetmeliği” hükümlerine göre, yönetmelik kapsamındaki Yeni bina yaptıracaksınız Enerji Kimlik Belgesi (EKB) olmadan ruhsat alamazsınız. Mevcut binanıza en geç 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi almak zorundasınız. Eğer binayı kiralayacaksanız veya satacaksanız Enerji Kimlik Belgesi olmadan bu işlemleri yapamazsınız.

 

+     Enerji Kimlik Belgesini (EKB) Almanın Avantajları Nelerdir?

Vergi indirimleri, alım satımlarda dairenin değer kazanımı ve yeni binalarda kullanım başladıktan sonra ısıtma, soğutma için yapılacak harcamalarda %50 ye varan tasarruflar gerçekleşecektir. EKB belgesi olan dairelere rağbet artacak. İndirimli ve tasarruflu ev almak için öncelikle binanın EKB belgesine bakılacak.

 

+     Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Kaç Yıl Geçerlidir?

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) düzenleme tarihinden itibaren 10 yıl geçerlidir.

 

+     Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Çıkartmamanın Cezası?

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) yönetmenliğinde göre EKB belgesi bulunmayan dairelerde  maddi cezai işlem Çevre ve Şehircilik Bakanlığın ve alt kurumlar aracılığıyla uygulanmaktadır. Ve Daire ile ilgili herhangi bir işlem yapılamaz, kiraya verilemez ve satış işlemi gerçekleştiremez. 

 

+     Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Gerekli evraklar?

Enerji Kimlik Belgesi için gerekli dokümanlardan en başında mimari proje gelmektedir. Bununla birlikte binanın, mekanik projesi, elektrik aydınlatma, ısı yalıtım projesi ve yapı/kullanım ruhsatı gereklidir. Binaya ait projeler bulunamazsa yetkili EKB Uzmanları tarafından binada yapılan röleve incelemeden sonra belgeyi düzenleyebilir.

 

+     Enerji Etüt Hizmeti nedir?

Enerji etütü, işletmenin enerji tasarrufunu ve güvenliği sağlamaktadır. Sanayide ve işletmelerde 20000m2 yada 500TEP sınırını geçen her işletme enerji etütü yapmak zorundadır. 

 

+     Binaya ait termal kamera ölçümleri yapılmalı mıdır?

Binalara ait ısı kaybını ölçmek için mutlaka termal kamera görüntülemesi yapılmalı ve bunun doğrultusunda binada iyileştirme yapılmalıdır. Aynı zamanda termal kamera ölçümleri ekb belgesi için de sağlıklı sonuç vermektedir.   Termal kamera ile verilen hizmetler: 

 

Isı kaçaklarının ve aşırı ısınmaların Termal kamera  Hizmet Alanları; 

- Bina dış cephesi ısı kaçaklarının tespiti  - Tesisatlardaki ısı kaçaklarının tespiti (Sıcak Su Hattı, Buhar Hattı vb.)

- Ekipmanlarının aşırı ısınmasının tespiti 

- Elektrik panoları ve Trafolardaki aşırı ısınmasının tespiti  

- Enerji Kablolarındaki aşırı ısınmanın tespiti Termal kamera ile yapılabilmektedir. Verilen sonuç raporunda verimlilik artırıcı önerilerde bulunulur.

Enerji Kimlik belgesi hakkında ücretsiz danışmanlık almak için bizimle iletişime geçin.

EKB Fiyatları, enerji kimlik belgesi nasıl alınır? 

 

 

 

 

Mevcut ve Yeni yapılarda Enerji Kimlik Belgesi(EKB) için bizden indirimi Fiyat teklifi alın.

 

Tel: 0850 304 1216 – WhatsApp-Cep: 0553 094 0294 – E-posta: info@ekbproje.com

Bize ulaşın, EKB Uzmanlarımız kısa sürede geri dönüş sağlansın. 

 

 

Bu Makale http://www.ekbproje.com/ web sitesinden alınmıştır.






ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 5266 defa okunmuştur.

Enerji  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Elektrikte Liderler Belli Oldu

Elektrikte Liderler Belli Oldu Elektrikte EÜAŞ açık ara önde, özelde lider ENKA

Irak, Türkiye’den 500 megavat elektrik ithal edecek

Irak, Türkiye’den 500 megavat elektrik ithal edecek Irak Elektrik Bakanlığı, ülkede elektrik kesintileri sorununa çözüm için yakında Türkiye’den 500 megavat elektrik a...

Enerji dönüşümü için yılda 7 milyar dolar yatırım gerekiyor

Enerji dönüşümü için yılda 7 milyar dolar yatırım gerekiyor Türkiye'nin enerji dönüşümü için 2030 yılına kadar yatırım ihtiyacının yıllık bazda 5,3-7 milyar dolar arasında...

Üç kaynaklı ilk hibrit santral geliyor

Üç kaynaklı ilk hibrit santral geliyor Cengiz Enerji, ilave güneş santrali yatırımı ile en büyük hibrit elektrik üretim tesisine dönüşen...

EPDK, 8 şirkete lisans verdi

EPDK, 8 şirkete lisans verdi EPDK, 8 şirkete lisans verdi, 1 şirketin lisans süresini uzattı, 5 şirketin lisansını iptal etti.

EPDK, YEKDEM maliyetini revize etti

EPDK, YEKDEM maliyetini revize etti EPDK, YEKDEM maliyetini revize etti

Yeşil enerji bedeli belli oldu

Yeşil enerji bedeli belli oldu Yeşil tarifeyi seçen tüketicilere, görevli tedarik şirketleri tarafından uygulanacak yeşil enerji bedeli

EPDK kararları Resmi Gazete'de yayımlandı

EPDK kararları Resmi Gazete'de yayımlandı EPDK, YEK-G sistemi ve organize YEK-G piyasası ile vadeli elektrik ..

Elektrik depolama tesisleri 'dağıtım'a girdi

Elektrik depolama tesisleri 'dağıtım'a girdi Elektrik piyasasında depolama hizmetleri temelli düzenlemeler yapıldı.
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4886

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3178

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3354

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3362

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15814

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18084

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26192

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164468