Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
Güneş ve rüzgâr elektriği artık boşa gitmeyecekTarih 27 Mayıs 2021, 12:08 Editör: Editör Elektrohaber

Güneş ve rüzgâr elektriği artık boşa gitmeyecek

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de enerji sepetindeki ağırlığı giderek artan yenilenebilir kaynakların daha verimli kullanılması için hukuki düzenlemeler ve altyapı kurma çalışmaları devam ediyor. Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, elektrik depolama üniteleri veya tesislerinin kurulmaları, iletim veya dağıtım sistemine bağlanmaları ile bu ünite veya tesislerin piyasa faaliyetlerinde kullanılmalarına ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

Kaynak varken ‘küpü’ doldurmak

Elektrik depolama tesisleri sayesinde, güneş ve rüzgardan üretilen elektriğin ihtiyaç fazlası olduğu saatlerde depolanması, talebin yükseldiği saat dilimlerinde ise şebekeye verilmesi sağlanacak. Bu sayede özellikle güneş ve rüzgar daha verimli değerlendirilmiş, böylece elektrik üretimi amacıyla daha az kömür ve doğalgaz tüketilmiş olacak.

İspat yükümlülüğü istenecek

Yönetmeliğe göre elektrik üreticilerinin yanı sıra, dağıtım şirketleri de şebekeyi beslemede kullanmak amacıyla elektrik depolama tesisi kurabilecek. Ancak dağıtım şirketlerinin bunu yapabilmek için kuracakları tesisin, fayda-maliyet analizleriyle yeni şebeke yatırımından daha ekonomik olduğunu ispat etmeleri gerekecek. Dağıtım şirketleri, sadece Kurul onayı ile ve yatırım planları kapsamında depolama tesisi kurabilecek. Dağıtım şirketlerinin kurduğu depolama tesisleri, dağıtım sistemi dışında başka bir amaçla kullanılamayacak.

‘Sistem hayrına’ depolama

Türkiye elektrik sisteminin operatörü konumundaki Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi TEİAŞ da yatırım planlarında yer almak kaydıyla elektrik depolama tesisleri kurabilecek. Ancak TEİAŞ bu yatırımları pilot uygulamalar kapsamında ve ticari faaliyete konu etmeksizin yapmak durumunda olacak. Üniversiteler, teknoloji geliştirme bölgeleri ve endüstri bölgeleri tarafından Ar-Ge faaliyetlerinde kullanılmak amacıyla azami 1 MW kurulu gücünde elektrik depolama tesisi kurulabilecekler. Bu tesislerin sisteme verdikleri enerji, ilgili piyasa katılımcılarının uzlaştırmaya esas veriş miktarlarında dikkate alınmayacak.

Kamulaştırma yapılmayacak

Üretim tesisine bütünleşik elektrik depolama üniteleri hariç, ilgili yönetmelik kapsamında kurulacak elektrik depolama ve bağlantı tesisleri için arazi edinimi veya kullanım hakkı tesisine ilişkin Kurum tarafından herhangi bir işlem yapılmayacak.

Elektrik depolama tesisi kriterleri yolda

Enerji depolama sistemlerinin, ulusal şebekenin parçası haline gelmesinin önünü açan düzenlemelere paralel olarak, Elektrik Şebeke Yönetmeliğinde de değişikliğe gidildi. Değişiklikle enerji depolama sistemler tanımı, öncekine göre kısa ve basit bir ifadeye kavuşturulurken “elektrik enerjisini depolayabilen ve depolanan enerjiyi sisteme verebilen tesis” olarak kayıtlara geçirildi. Bu sadeleştirme sayesinde elektrik depolama tesislerinin teknik özellik, kaynak veya diğer herhangi bir niteliğiyle ayrılmalarına gerek kalmadı. Sistemden elektrik çekebilen ve gerektiğinde sisteme elektrik verebilen bütün depolama tesisleri Yönetmelik kapsamında değerlendirilecek. Elektrik depolama tesislerine ait teknik kriterler Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tarafından en geç 1 Eylül 2021 tarihine kadar ilan edilecek.

Sisteme entegre elektrik depolama türleri

Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliğe göre elektrik enerjisini depolayabilen ve depolanan enerjiyi sisteme verebilen elektrik depolama tesisi faaliyetleri dört ana grupta toplanıyor. Bunlar şöyle sıralanıyor:

  • Üretim tesisine bütünleşik elektrik depolama ünitesi
  • Tüketim tesisine bütünleşik elektrik depolama tesisi
  • Müstakil elektrik depolama tesisi
  • Şebeke işletmecileri tarafından kurulabilecek elektrik depolama tesisleri

Kaynak: Dünya Gazetesi ( Mehmet Kara)



ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 882 defa okunmuştur.

Alternatif enerji  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Yenilenebilir enerji rekoru

Yenilenebilir enerji rekoru Son dönemde sanayicilerin yenilenebilir enerjiye yönelmesiyle kullanımda ciddi artış yaşandı.

İZBAŞ’tan güneş enerjisine yatırım

İZBAŞ’tan güneş enerjisine yatırım Avrupa’nın en büyük rüzgâr türbin kanadı fabrikasına ev sahipliği yapan İzmir Serbest Bölgesi (İZBAŞ)

İZBAŞ’tan güneş enerjisine yatırım

İZBAŞ’tan güneş enerjisine yatırım Avrupa’nın en büyük rüzgâr türbin kanadı fabrikasına ev sahipliği yapan İzmir Serbest Bölgesi (İZBAŞ)

4 ilde 5 YEKA ilan edildi

4 ilde 5 YEKA ilan edildi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Mersin, Niğde, Konya ve Karaman illerindeki 5 araziyi rüzgar ve güneş..

Nef Stadı, Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi

Nef Stadı, Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi Çatısına güneş enerjisi panelleri kurulan Nef Stadı, Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.

Yenilenebilir enerji yönetmeliğinde değişiklik

Yenilenebilir enerji yönetmeliğinde değişiklik Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında belirlenen YEK bedeline yerli aksam de...

1036 yenilenebilir enerji tesisine destek

1036 yenilenebilir enerji tesisine destek Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında bu yıl toplam 25 bin 524 megavat kurul...

Goodyear’dan yenilenebilir enerji hamlesi

Goodyear’dan yenilenebilir enerji hamlesi Goodyear; Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'daki tesislerinde 2022'nin sonuna kadar yüzde..

BOTAŞ, atıktan elektrik üretecek

BOTAŞ, atıktan elektrik üretecek Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Sivas'ta atık baca gazı ısısından elektrik üretimi..
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4882

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3176

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3350

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3362

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15810

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18080

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26184

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164464