Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
Türkiye elektriğinin yüzde 12’si rüzgar ve güneştenTarih 30 Mart 2021, 08:57 Editör: Editör Elektrohaber

Türkiye elektriğinin yüzde 12’si rüzgar ve güneşten

Rüzgâr ve güneş enerjisi, 2020 yılında Türkiye’deki elektrik üretiminin yüzde 12’sini oluşturdu. 

Enerji sektöründe faaliyet gösteren düşünce kuruluşu EMBER tarafından gerçekleştirilen küresel ölçekli araştırma Türkiye için önemli bulgular içeriyor. Araştırmaya göre, Dünyada rüzgâr ve güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı, son beş yılda iki katına çıkmış iken, Türkiye yaklaşık %4’ten %12’e yükselerek etkileyici bir biçimde üç kat artış elde etmeyi başardı. Rüzgâr ve güneş enerjisi, 2020 yılında ise Türkiye’deki üretimin %12’sini oluşturdu. Bu oran, dünya ortalaması olan %9,4’ün bir miktar üzerinde olmasının yanında ABD’de gerçekleşen orandan bile yüksek.

KÖMÜRDEN ELEKTRİK ÜRETİMİ SON İKİ YILDA DÜŞTÜ

Araştırmaya göre ayrıca kömürden elektrik üretimi art arda iki yıl düşüş gösterdi. Ancak bu 7 TWh azalmanın esas nedeni, elektrik talebindeki büyümenin son iki yılda geçici bir duraklama dönemine girmiş olması olarak belirtildi. Türkiye’de elektrik talebi, 2020 yılında yalnızca %0,6 oranında arttı. 2020 yılında doğal gazdan elektrik üretiminde yaşanan artış da kömürün üretiminin daha geri planda kalmasına neden oldu. 

SON BEŞ YILDA KÖMÜRÜN PAYI ARTTI

Bununla birlikte Türkiye, 2015 yılından bu yana elektrik üretiminde kömürün payının arttığı yalnızca üç G20 ülkesinden biri. 2015 yılında  Dünya genelinde kömürden elektrik üretiminin payı %38 iken, 2020 yılına gelindiğinde bu oran %34’e düştü. Öte yandan Türkiye’de kömürün payı %29’dan %34’e yükseldi. Türkiye’nin kömürden elektrik üretiminin 2015 yılından 2020 yılına %39 oranında artmasıyla birlikte Türkiye, G20 ülkeleri arasında en büyük artış gösteren ikinci ülke oldu. Türkiye’den daha büyük artış, %44’lük oranla yalnızca Endonezya’da görüldü.

"TÜRKİYE’NİN KÖMÜR RİSKİ SON BULMUŞ DEĞİL”

Raporun yazarlarından Kıdemli Enerji Analisti Sarah Brown konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, kömürden elektrik üretimi, üst üste iki yıl boyunca bir miktar düşüş göstermiş olsa da Türkiye’nin kömür riskinin son bulmadığına dikkat çekti. Brown, “Rüzgâr ve güneş enerjisi üretimindeki artış umut vadediyor fakat bu artış yalnızca elektrik talebindeki sınırlı artışı karşılamaya yetecek düzeyde oldu. Türkiye’yi önümüzdeki on yıllık süre içinde, özellikle elektrik talebi arttıkça, kömürden üretimi düşürmek gibi önemli bir görev beklemektedir” ifadesini kullandı.

Kaynak: ENERJİ GÜNLÜĞÜ




ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 1240 defa okunmuştur.

Alternatif enerji  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

İZBAŞ’tan güneş enerjisine yatırım

İZBAŞ’tan güneş enerjisine yatırım Avrupa’nın en büyük rüzgâr türbin kanadı fabrikasına ev sahipliği yapan İzmir Serbest Bölgesi (İZBAŞ)

İZBAŞ’tan güneş enerjisine yatırım

İZBAŞ’tan güneş enerjisine yatırım Avrupa’nın en büyük rüzgâr türbin kanadı fabrikasına ev sahipliği yapan İzmir Serbest Bölgesi (İZBAŞ)

4 ilde 5 YEKA ilan edildi

4 ilde 5 YEKA ilan edildi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Mersin, Niğde, Konya ve Karaman illerindeki 5 araziyi rüzgar ve güneş..

Nef Stadı, Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi

Nef Stadı, Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi Çatısına güneş enerjisi panelleri kurulan Nef Stadı, Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.

Yenilenebilir enerji yönetmeliğinde değişiklik

Yenilenebilir enerji yönetmeliğinde değişiklik Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında belirlenen YEK bedeline yerli aksam de...

1036 yenilenebilir enerji tesisine destek

1036 yenilenebilir enerji tesisine destek Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında bu yıl toplam 25 bin 524 megavat kurul...

Goodyear’dan yenilenebilir enerji hamlesi

Goodyear’dan yenilenebilir enerji hamlesi Goodyear; Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'daki tesislerinde 2022'nin sonuna kadar yüzde..

BOTAŞ, atıktan elektrik üretecek

BOTAŞ, atıktan elektrik üretecek Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Sivas'ta atık baca gazı ısısından elektrik üretimi..

Güneş Pilleri Hakkında

Güneş Pilleri Hakkında Güneş Pilleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4870

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3164

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3336

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3350

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15800

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18060

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26160

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164400