Uludağ Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (UEDAŞ) Marmara, Avşa, Cunda, Paşalimanı, Ekinlik, Gökçeada ve Bozcaada adalarının elektriksiz kalmaması için yeni bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. 851 bin lira maliyeti olan Denizaltı Robotu Projesi ile yer altından geçen elektrik arızaları anında tespit edilecek. Yaklaşık bir metre uzunluğundaki cihaz, kabloların röntgenini çekerek, sorunlu yerleri belirleyecek. UEDAŞ Genel Müdürü İbrahim Gümüşlü,” Denizaltı robotu, anakara ile adalar arasında elektrik iletimini sağlayan denizaltı kablolarında oluşabilecek arızaları çok kısa sürede tespit ederek müdahale edilebilecek” dedi.
1.3 MİLYAR TL YATIRIM
Gümüşlü, Yalova, Bursa, Balıkesir, Çanakkale’yi Yalova, Bursa, Balıkesir, Çanakkale’ye elektrik hizmeti verdiklerini belirterek “Yıllık yatırım bütçesi 25 milyon lira civarındaydı. Biz özel sektör eliyle yıllık 250 milyon civarında altyapı yatırımı yapıyoruz” diye konuştu. 2016 yılından 2020 yılına kadar, 1.3 milyar lira yatırım yapacaklarını belirten Gümüşlü, şunları söyledi: “2016 yılında Ar-Ge için 1.4 milyon lira harcama yaptık. 2017 yılında bu rakamı 2.4 milyon lira seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz."
Arızalar konusunda uyaracak
Denizaltı robotunun muhtemel arızalar konusunda da kamera görüntüleri ile merkeze bilgi aktaracağını belirten Gümüşlü, “Üzerinde termometre, kısmı deşarj ve kamera bulunan cihaz, verileri merkeze ileterek hat üzerinde oluşabilecek muhtemel arızaları yapılacak çalışmalarla önlemiş olacak. kameralı röntgen gibi kablodaki darbeli yerleri tespit ediyor. Patenti alınan 1 metrelik cihaz, akülü sistemle çalışıyor" dedi.
Deniz altında müdahale
Gümüşlü, Marmara, Avşa, Cunda, Paşalimanı, Ekinlik, Gökçeada ve Bozcaada adalarında yaklaşık 30 bin civarında müşteriye elektrik hizmeti sağlandığını, yaz aylarında bu sayının 300 bine ulaştığını belirtti. Bölgeye kaliteli ve kesintisiz enerji hizmeti sağlamak amacıyla yeni bir Ar-Ge projesine imza attıklarını ifade eden Gümüşlü, “Denizaltı Robotu, anakara ile adalar arasında elektrik iletimini sağlayan denizaltı kablolarında oluşabilecek arızaları çok kısa sürede tespit ederek müdahale edilebilecek" açıklaması yaptı.
Kuş çarpması bile kesinti yapıyor
Gümüşlü, bölgenin çok lodos alması ve kuş göç yolları üzerinde bulunması nedeniyle yaşanan zorluklara da değinerek, “Lodostan ağaç devrilmeleri oluyor. Dağlık bölgedeyse o bölgeye ulaşmak ayrı bir zorluk. Kuş çarpınca dahi elektrik kesilebiliyor. Bu kalıcı kesinti olmuyor her zaman. Sisteme tekrar elektrik verince normale dönüyor" dedi.