Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
ASELSAN'dan elektromanyetik topTarih 20 Nisan 2017, 22:29 Editör: Editör Elektrohaber

ASELSAN'dan elektromanyetik top

ASELSAN, halen dünya genelinde Ar-Ge seviyesinde bulunan elektromanyetik mühimmat fırlatma teknolojisi geliştirmeye başladığını duyurdu. Klasik toplarda ve fırlatma sistemlerinde mühimmat ister güdümlü ister güdümsüz olsun bir patlamayla ateşleniyor. Elektromanyetik fırlatmada ise mühimmat bir koruyucu kılıfla namlunun içine konuluyor ve namlu çevresinde oluşturulan elektromanyetik dalganın itme gücüyle fırlatılıyor. Bu türden bir fırlatışta ASELSAN ses hızının 6 katına ulaştığını açıkladı.

ASELSAN’dan yapılan açıklamada, elektromanyetik top deneylerinde sesin 6 katı hıza ulaşıldığı duyuruldu. Testlerin, 26-29 Aralık 2016 tarihleri arasında yapıldığı belirtildi. Elektromanyetik Fırlatma (EMF) sistemlerinin, konvansiyonel patlama-gaz basıncıyla fırlatma sistemlerine karşı önemli üstünlükleri bulunduğu, menzilin yükselmesinin yanında, sürtünme sınırlı olduğu için silah sisteminin ömrünü de uzattığı kaydedildi.

Ayrıca toplam sistemin ağırlığının da azaldığına dikkat çekildi. ASELSAN açıklamasında, “Elektromanyetik Top (EMT) Sistemlerinin geliştirilmesi dünyada bu alanda yürütülen çalışmalar içerisinde önemli bir yere sahip bulunuyor. EMF konusunda ülkemizde yürütülen çalışmaların öncüsü ASELSAN da 'Railgun' olarak da adlandırılan EMT sistemlerinin geliştirilmesine odaklandı” denildi.

300 kilometreye atış

EMT sistemlerinde saniyede 2000-2500 metre çıkış hızıyla, 300 kilometre üzerinde mesafelere atış yapılabildiği belirtilirken, bu fırlatma yöntemiyle, hava savunma sistemleri de geliştirilebileceği belirtildi. Sistemin klasik topların yanı sıra güdümlü-akıllı mühimmatlarda da kullanılabilmesi için yoğun araştırmalar sürüyor. Üstelik teknolojik olarak aynı sistemden hem konvansiyonel top mühimmatı, hem de akıllı mühimmat atma imkanı bulunuyor. ASELSAN’ın 2014 yılında EMF teknolojisinin geliştirilmesi için özkaynaklarından Ar- Ge başlattığı daha sonra TÜBİTAK desteğiyle çalışmaların genişletildiği ve bir geliştirme laboratuvarı kurulduğu kaydedildi.

Sesten hızlı mühimmat

Açıklamada, ASELSAN’ın 2010 yılında akıllı (güdümlü) mühimmat geliştirmek için de çalışmalara başladığı, önemli bir bilgi birikimi oluşturduğu ve ortaya çıkarılacak sesten hızlı akıllı mühimmatın EMT sistemlerine de uygulanabilmesi için Ar-Ge yapıldığı belirtildi. ASELSAN Elektromanyetik Top Sistemi, 9-12 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek IDEF 2017 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda sergilenecek.

Mi serisi helikopterlerin modernizasyonuna hazırlanıyor

ASELSAN, Rus üretimi Mi serisi helikopterlerin modernizasyonu için girişim başlattı. Bu helikopterlerden dünyada 10 bin adet bulunduğu belirtiliyor. Mi serisi helikopterler en fazla Mi-17 modeliyle biliniyor. Mi tipi helikopterler Körfez ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri'nde de yoğun olarak kullanılıyor. Çalışma kapsamında ASELSAN, Mi-17 modernizasyonuna yönelik proje yürüten bir ülke için, bir adet helikopteri modernizasyona aldı ve tamamladı.

Modernize edilen Mi-17 son kullanıcıya teslim edildi. Bu helikopter için müşterinin tanımladığı ihtiyaçlara uygun olarak, ASELSAN’ın özgün Çok İşlevli Gösterge, Klavye Gösterge Birimi, Ataletsel Navigasyon Sistemi, Görev Bilgisayarı, Sayısal Harita Sistemi, İç Haberleşme Sistemi, V/UHF ve HF Telsizlerin entegre edildiği bildirildi. Bu modernizasyonun gösterim amaçlı olduğu, ilgili ülkenin envanterindeki diğer Mi serisi helikopterler için teklif istemesinin beklendiği kaydedildi. ASELSAN’dan verilen bilgide, “Kuruluşumuz, bu faaliyet ile Mi serisi helikopterler için maliyet etkin bir şekilde aviyonik modernizasyon ve silah entegrasyonu gerçekleştirmek konusundaki kabiliyetini bir kez daha ispatlamıştır” denildi. TSK envanterinde de 15 ile 20 adet arasında Mi-17 bulunuyor. Şimdiye kadar Türk Silahlı Kuvvetleri için 500 adet hava aracının modernizasyonunu gerçekleştiren ASELSAN, Ortadoğu'da bir ülke için de AH-1E Kobra helikopteri modernizasyonu aviyonik entegratörlüğünü yürütüyor.


KAYNAK: DÜNYA




ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 3408 defa okunmuştur.

Gelişmeler - İcatlar  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Bunu başaran ilk İHA oldu

Bunu başaran ilk İHA oldu kısa pistli gemiden iniş kalkış yapmayı başaran ilk İHA

Apple, SIM kartları tarihe gömüyor

Apple, SIM kartları tarihe gömüyor Apple'ın yeni çıkaracağı ürünlerde SIM kart yuvasını kaldırmayı planladığı iddia edildi.

En Ucuzu artık 100 bin dolar

En Ucuzu artık 100 bin dolar Tesla'nın Cybertruck'ının 'en ucuzu' artık 100 bin dolar

Bayraktar TB3'ten tarihi başarı

Bayraktar TB3'ten tarihi başarı Bayraktar TB3'ten tarihi başarı: Testi başarıyla tamamlandı

Şarj İstasyonlarındaki Tehlike

Şarj İstasyonlarındaki Tehlike Halka açık şarj istasyonları kötü amaçlı yazılım bulaştırıyor

ATAK 2'nin uçuş tarihi belli oldu

ATAK 2'nin uçuş tarihi belli oldu TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, yerli ve milli taarruz helikopteri ATAK 2'nin Nisan ayı içinde uçurulacağını aç...

Bilim dünyasından hayatı kolaylaştıracak iki yeni buluş

Bilim dünyasından hayatı kolaylaştıracak iki yeni buluş Amerika Birleşik Devletleri'ndeki üniversitelerden hayatı kolaylaştıracak iki buluş haberi geldi.

Türk Mühendisten Müthiş Buluş!

Türk Mühendisten Müthiş Buluş! Türk Mühendisten Müthiş Buluş! Yüzde 32 Enerji Tasarrufu Sağlıyor

Öğrencilerinden Yerli Elektrikli Otomobil

Öğrencilerinden Yerli Elektrikli Otomobil Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri..
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

  •  
  •  
  •  

  • Bugün haber eklenmedi.

  • Son 7 gün haber eklenmedi.

  • Bu ay haber eklenmedi.

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:5304

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3724

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3812

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3742

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:16286

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18678

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:27140

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:166670