23. Dünya Enerji Kongresi’nin platin sponsorlarından Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), 11 Ekim’de bir kömür çalıştayı düzenliyor.
9-13 Ekim tarihlerinde İstanbul’un ev sahipliği yapacağı Dünya Enerji Kongresi’nin yan etkinliklerinden biri olan çalıştayın ana teması ‘Paris Anlaşması Sonrası Kömürün Geleceği’ olarak belirlendi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Direktörü ve Yönetim Kurulu Direktörü Mustafa Aktaş ve Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomi Komisyonu Genel Sekreteri Christian Friis Bach’ın konuşmacılar arasında yer aldığı çalıştaya dünyanın önde gelen kömür şirketleri ve birliklerinden üst düzey uzmanlar katılacak.
Bir gün sürecek programda küresel, bölgesel ve önde gelen kömür üretici ülkeler bazında kömür trendleri, çevre koruma ve iklim değişikliği ile mücadelede teknoloji odaklı çözüme yönelmenin önemi ve sürdürülebilir enerji geleceğinde kömürün rolü tartışılacak.
Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi’nin (DEK/TMK) ev sahipliğinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın himayesinde gerçekleşecek etkinlikte beş oturum düzenlenecek.
Çalıştayda şu konular ele alınacak:
Türkiye için kömürün enerji talebini karşılamada ve arz güvenliğini sağlamadaki önemi, kömür politikası; temiz kömür teknolojileri alanında yürütülen çalışmalar, Türkiye'de yerli linyitlere dayalı çevreye duyarlı olarak kurulan ve kurulmakta olan santral yatırımları ve örnek bir santral olarak Bolu-Göynük Termik Santrali’nin tanıtımı.
Küresel kömür trendleri başlığı altında; küresel, bölgesel, önde gelen kömür üretici ülkeler bazında kömür üretimleri, kullanımları, önemli projeler, yatırımlar.
İleri kömür teknolojileri başlığı altında, küresel iklim değişikliği riskini en aza indirme amaçlı imzalanan Paris Anlaşması sonrası kömürün geleceğinde, yüksek verimlilikli ve düşük emisyonlu ileri teknolojilerin rolü; kömür gazlaştırma projeleri, yatırımları ve kömür gazının elektrik, kimyasallar üretimi amaçlı değerlendirilmesi.
Sürdürülebilir enerji geleceğinde kömürün rolü başlığı altında; kömür ile yenilenebilir enerji sistemlerinin kombinasyonu, karbondioksit tutma ve depolama teknolojileri, kömür yatırımlarının finansmanı.
Enerji dünyasının en büyük zirvesi olan Dünya Enerji Kongresi’nde, kömür çalıştayının yanı sıra iki yan etkinlik daha yer alacak. Bosphorus Energy Club’un “Enerjide Yeni Dönüşüm içinde Yol Almak: İş ve Devlet Yöneticileri ne Yapmalı?” etkinliği, 11 Ekim’de; Energy Charter’ın imza attığı “Düşük Petrol Fiyatları ve Karbonsuzlaşma Döneminde Enerji Yatırımlarını Canlandırmak” etkinliği ise 12 Ekim’de düzenlenecek.
Yan etkinliklerle ilgili detaylı bilgi için
Dünya Enerji Konseyi Hakkında
1923’te kurulan Dünya Enerji Konseyi, sürdürebilir enerjinin geleceği konusunda somut çalışmalar yürüten ve fikir liderliği yapan, global ve kapsayıcı tek forumdur. Dünya Enerji Konseyi’nin 93 milli komitesi, aralarında devletlerin, sektör ve uzman kuruluşlarının da bulunduğu 3 binden fazla üye organizasyonu temsil ediyor. Misyonu, herkesin yararına sürdürülebilir tedarik zincirine dayalı enerji kullanımını teşvik etmek.
Dünya Enerji Kongresi Hakkında
İlki 1924’te olmak üzere üç yılda bir düzenlenen Dünya Enerji Kongresi, lider ve uzmanların enerji konusunu tüm yönleriyle ele aldıkları, dünyanın bir numaralı enerji platformu. Bununla birlikte kongre yöneticilere de teknolojilerini tanıtma ve yeni iş imkanları keşfetme olanağı sağlıyor.
Ayrıntılı bilgi ve katılım için