30 Temmuz 2020’de Resmi Gazete’de yayınlanan 7253 sayılı sosyal medya yasası, Türkiye’de temsilcileri bulunmayan internet yayın şirketlerinin temsilci bulundurmasını zorunlu kılmıştı.
Meclis’ten geçen ve Resmi Gazete’de yayınlanan 7253 sayılı sosyal medya kanunu, sosyal medya sitelerinin denetime alınmasına hükmediyor. Ayrıca yine aynı yasayla, söz konusu şirketlerin Türkiye’de temsilci bulundurması da zorunlu hale getirildi.
Kanunun yürürlüğe girdiği günden bu yana herhangi bir temsilci başvurusunda bulunmayan Twitter, ilk aşamada 10 milyon TL ikinci aşamada ise 30 milyon TL para cezasına çarptırılmıştı.
Bu iki aşama sonrasında da herhangi bir başvuruda bulunmayan sosyal medya sitesi, bugün (19 Ocak 2021 ) yayınlanan resmi gazetede yer alan 3769 nolu karara göre Türkiye’den reklam alma yasağı aldı.
Resmi gazetede yer alan açıklama şu şekilde;
“Twitter Inc. adlı sosyal ağ sağlayıcının 5651 sayılı Kanun’un ek 4’üncü maddesinin birinci fıkrasında düzenlenen temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü, otuz milyon Türk Lirası idari para cezasının tebliğinden itibaren otuz gün içinde yerine getirmediği tespit edilmiştir.
Bu çerçevede;
Twitter Inc. adlı sosyal ağ sağlayıcıya, işbu Kararın Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren 5651 sayılı Kanun’un 4’üncü maddesinin ikinci fıkrası gereğince Türkiye’de mukim vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişiler tarafından yeni reklam verilmesinin yasaklanmasına, bu kapsamda ilgili sosyal ağ sağlayıcıya reklam verilmesi amacına yönelik yeni sözleşme kurulamayacağına ve buna ilişkin para transferi yapılamayacağına, ilgili diğer mevzuata istinaden gerekli işlemler yapılmak üzere konunun ilgili kurum ve kuruluşlarınca takip edilmesine karar verilmiştir.”
Twitter temsilci atamamakta kararlı olursa ne olacak?
Yeni reklam yayınlayamama cezası alan Twitter, temsilci atamamakta kararlı olursa %50 trafik sınırlandırılması cezasına çarptırılacak. Sonraki süreçte yine temsilci atanmaması durumunda ise bu sınırlama %90 seviyesine çekilecek.