Bilişim suçları kategorisine giren diğer eylemler sırasıyla, şirketlerin kurumsal verilerinin şifrelenmesi, şifrelenen verilerin yüksek bedellerle satılması, şirket sitelerine servisi engellemeye yönelik saldırılar, kurum içi veri hırsızlığı, başkası adına online fatura ödeme ile ödeme dolandırıcılığı, sanal ortamda para aklama, kimlik hırsızlığı olarak devam ediyor.
BİLİŞİM SUÇUNUN EN ÇOK İŞLENDİĞİ YER SOSYAL MEDYA
En çok bilişim suçu ise sosyal medyada işleniyor. Nefret söylemi, sahte profil açmak, sosyal medya hesaplarının ele geçirilmesi gibi bilişim suçlarında sosyal medya zirvede yer alıyor.
DİĞER SUÇLARDAN FARKLILIKLARI
Bilişim suçlarını diğer suçlardan ayıran temel bazı farklılıklar vardır. Bu farklılıklar; zaman, mekan veya yer ile sınırlı olmadan meydana gelmesi, kolayca tanımlanabilecek sınırlara sahip olmaması, ülke ve yargı sınırlarını aşması, kanunlaştırma ve delillendirmenin güç ve dikkate değer teknik bilgi gerektirmesi, henüz bu alanda neyin suç olup olmadığı konusunda net tanımların oluşmaması olarak sayılabilmektedir.
NASIL MÜCADELE EDİLİR?
1- İnternet üzerinden kullanılan mesajlaşma ve yazışma programlarından karşıdaki kişi kim olursa olsun, dosya almayın paylaşmayın.
2- İnternet üzerinden tanıştığınız kişilere şahsınız, aileniz, adres, telefon, işiniz v.b. gibi konularda şahsi bilgilerinizi vermemeniz gerektiğini unutmayın.
3- Asla güvensiz isimsiz sitelerden ve SSL sertifikası olmayan sitelerden alışveriş yapmayın.
4- Kredi kartı bilgilerinizi kimseye vermeyin. Hatta internet ortamında sizin tanıyacağınız bir kişinin de hacklenmiş olacağını unutmayın.
5- İnternet üzerinden yapılan yazışmalarınızda karşınızdaki kurumlarla özel bir yöntemle yazışmanızda fayda olacaktır. İnternet ortamında yüzde 100 güvenliğin hiçbir zaman sağlanamayacağını unutmayın.