SEDAŞ, 2017 yılının tamamında toplam 58.212 adet tüketici için sahada fiilen kontrol işlemi yaptı ve kaçak elektrik kullandığı belirlenen 25.850 tüketici hakkında kaçak tespit tutanağı düzenledi. Düzenlenen tutanaklar doğrultusunda hesaplanan kaçak tahakkuk miktarı 94.165.000 kWh oldu. SEDAŞ yaptığı mücadele ile ülke kaynakları ile üretilen bu enerji miktarının kayıt altına alınmasını ve ekonomiye kazandırılmasını sağladı.
Kayıp-kaçak oranı en düşük elektrik dağıtım şirketlerinden biri olan SEDAŞ, bu başarıyı sağlamak için pek çok önlemi bir arada uyguluyor. 2017 de ekipleri ile sahadaki başarılı kayıp kaçak mücadelesini sürdüren SEDAŞ, 2018 yılında da EPDK tarafından hedeflenen oranda başarı sağlamak üzere çalışmalarına hız verdi.
SEDAŞ, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından elektrik dağıtım şirketlerine verilen kayıp-kaçak oranı hedefini her yıl olduğu gibi 2017 yılında da yakaladı. Kaçak elektrik kullanımını önlemeye yönelik faaliyetleri kapsamında, SEDAŞ Çağrı Merkezine ve Müşteri Hizmetleri Merkezlerine bildirilen, Resmi Kurum ve Kuruluşlardan, internet sitesi ve sayaç okuma çalışanlarının yaptığı bildirimler ile bu yollardan gelen 16.894 adet kaçak ihbarını sahada değerlendiren SEDAŞ, kaçak elektrik kullandığını tespit ettiği 7.750 tüketici hakkında kaçak tespit tutanağı düzenledi.
Tüketicinin elektrik perakende satış şirketine olan borcundan dolayı elektriği kesilmesi sonrasında, borcunu ödemeksizin elektriğini bağlayarak kullanması nedeniyle, Elektrik Piyasası (THY) Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre kaçak elektrik kullanıyor durumunda olan bu tüketicilerin sayaç ölçü devresini kontrol eden SEDAŞ ekipleri bu tüketicilere kaçak tespit tutanağı düzenliyor ve elektriklerini tekrar kesiyor.
Kendinden önceki kullanıcı tarafından tahliye edilen ve elektriği kesilen bir kullanım yerinde, kendi adına perakende satış sözleşmesi imzalamaksızın, elektriği bağlayarak kullanan tüketiciler de Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre kaçak elektrik kullanmış oluyorlar. 2017 yılında sözleşme yapmadan bu şekilde elektrik kullandığı tespit edilen 4.360 tüketici sahada kontrol edildi ve fiili kullanıcısı belirlenen 2.929’u hakkında kaçak tespit tutanağı düzenlendi.
Şebeke kalitesi ölçüm cihazları verileri, bölgedeki gerilim düşümü ve aşırı yükten oluşan elektrik arızaları şikayetleri gibi bilgilerle belirlenen bölgelerde, yapılan bölgesel kaçak tarama çalışmaları 2017 yılı içinde devam etti. Bu kapsamda toplam 7.932 tüketicinin sayaç ve ölçü devresi kontrol edildi ve kaçak elektrik kullandığı tespit edilen 1.073 kullanıcıya kaçak tespit tutanağı düzenlendi.
2017 yılının tamamında toplam 58.212 adet tüketici sahada fiilen kontrol edildi ve kaçak elektrik kullandığı belirlenen 25.850 tüketici hakkında kaçak tespit tutanağı düzenlendi. Düzenlenen tutanaklar doğrultusunda hesaplanan kaçak tahakkuk miktarı 94.165.000 kWh oldu. SEDAŞ yaptığı mücadelede, ülke kaynakları ile üretilen bu enerji miktarının kayıt altına alınmasını ve ekonomiye kazandırılmasını sağladı. Ülke ortalamasının yarısından daha az bir kayıp-kaçak oranına sahip olan SEDAŞ, bu durumunu korumaya ve 2018 yılında daha da iyileştirmeye yönelik çalışmalarına hız kesmeden devam ettiğini açıkladı.