Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
Yerlileştirme oranını artırmalıyızTarih 12 Ağustos 2017, 22:44 Editör: Editör Elektrohaber

Yerlileştirme oranını artırmalıyız

Çanakkale'nin Çan ilçesinde bulunan 18 Mart Çan Termik Santrali İşletme Müdürlüğünü ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, burada televizyon kanallarının ekonomi editörleriyle toplantı düzenledi.

Türkiye'nin 15 milyar ton kömür rezervine sahip olduğunu aktaran Bakan Albayrak, "Arama sondajlarıyla birlikte önümüzdeki 5 ile 10 yıl içinde bu rakam çok büyük oranda artacak çünkü yeni arama sonuçlarımız, yeni stratejik manada bölgesel anlamda jeofizik, jeokimya haritasında çıkan bulgularla önümüzdeki dönemde çok daha somut, büyük kaynaklara erişeceğiz. Bundan hiçbir şüphemiz yok" diye konuştu.

Türkiye'nin yılda 35-40 milyon ton kömür ithal ettiğini anımsatan Bakan Albayrak, "Ton/kömür fiyatlarının 60-90 dolar arasında değişen piyasa trendine dayalı dalgalandığı süreçlerde yılda ortalama 3 ile 5 milyar dolar bir rakama tekabül ettiği bir gerçeklikte Türkiye'nin, sahip olduğu yerli kaynakları çok doğru bir şekilde kullanmasının ekonomik ve cari açıdan, özellikle bölgesel ve yöresel istihdam açısından, ekonominin canlanması açısından da önemli olduğu, son kertede enerjide bağımsızlık ve dışa bağımlılığın azaltılması noktasında da yerli kaynakların oranının artmasının önemli olduğu gerçekliğinde hakikaten ciddi adımlar attık, atıyoruz" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bakan Albayrak, 2000 yılından sonra gelişen yeni teknolojilerle özellikle düşük kalorili kömürler açısından da her türlü teknolojik altyapı ve birçok yeni verimlilik kriterleriyle teknolojik trende şahit olduklarını vurguladı.

"Yenilenebilir enerjilerin hepsi çevresel açıdan çok iyi"

Enerjinin bir portföy olduğuna ve güneş, rüzgar, HES ve kömür santrallerinden maksimum düzeyde faydalanılması gerektiğine dikkati çeken Bakan Albayrak, şöyle devam etti:

"Bir kaynaktan tamamını yapmak hem verimlilik hem de bölgesel enerji arz talebinin dengesi açısından doğru değil. Dolayısıyla 'Hepsini yapacağız' derken stratejimizin altında olan güneş, hidroelektrik, rüzgar, yerli kömür ve nükleer de olacak. Tabii ki gaz santrali de olacak. Yenilenebilir enerjilerin hepsi çevresel açıdan çok iyi. Nükleer çevresel açıdan hakeza. HES'lerimiz de hakeza. ithal kömüre kıyasla yerli kömürün öne çıkarılmasıyla bu dediğimiz yeni teknolojilerle birlikte çok ciddi bir hamle yapacağız çünkü teknolojide daha az su kullanımı var. Kapalı devre olması itibarıyla çok olumlu. Kül taşıma sistemleri kapalı devre. Bu adımları bu çerçevede atacağız."

Her bin megavat santral için Türkiye'de 1-1,5 milyar dolarlık yatırım yapıldığına işaret eden Bakan Albayrak, "Her bir santral Türkiye'de bin kişiden fazla istihdam demek. Bunun ithal enerji karşılığını karşımıza koyduğumuzda, kabaca bu kalorilerde ve verimliliklerde bir santral noktasında baktığımızda 1,2 milyar metreküp doğalgaza eşdeğer bir üretimden bahsediyoruz. Bunun da ekonomik karşılığı doğalgazın fiyatına göre dalgalansa da asgari yıllık 300-400 milyon dolarlık tasarruf demek" dedi.

"Firmaların hepsiyle görüşerek '2019 artık son yıl' dedik"

Türkiye'de eski nesil santrallerin de olduğunu hatırlatan Bakan Albayrak, şunları kaydetti:

"Bugün buradan şunu açıklayabilirim: 2019 yılına kadar bu eski santrallerin de tamamının en son çevre kriterlerine dayalı filtreleme sistemlerinin tamamını bitireceğiz. Bununla ilgili bütün firmalarla birebir konuştuk. Eğer bitiremezlerse külahları değişeceğiz. O santrallerle yolumuzu ayıracağız artık. Koyduğumuz kriterler yeni santrallerin hepsinde böyle ama Türkiye'de eskiden kalan santrallerimiz de var. Devlet kısmıyla ilgili hiçbir şüphemiz yok, onları bitireceğiz. Özel sektöre de bu noktada çok net mesajları verdik. 2019'a kadar tamamını en son teknolojik filtreleme ve çevresel kriterlere göre bacalama, filtreleme sistemlerini yenileyecekler.

Çevreye herkesten çok duyarlı şekilde yaklaşmak zorundayız. Bu nesille birlikle başlayan ve yapılacak olanların tamamı asgari AB kriterleri ve üzerinde olacak. Eskileriyle ilgili de son limiti koyduk. Firmaların hepsiyle görüşerek '2019 artık son yıl' dedik. 2019 yılında eskiler de yeni kriterlere uyumlu olmak zorunda. Uyumlu olmayanlarla külahları değişeceğiz dedik. Bunların yazılarını yazdık, takiplerini yapıyoruz. Saha denetimleri sıkı bir şekilde yapılıyor. Bu noktada inşallah çok daha güzel adımlar atacağız."




ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 2438 defa okunmuştur.

Güncel  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

EMO, "EPDK’yı kapatın"

EMO, Gizli zam diye SKTT’yi yargıya taşıyan EMO, "EPDK’yı kapatın" dedi Kaynak: EMO, EPDK’nın kapatılmasını, Kamulaştırm...

Hastanelerde Yapay Zeka Dönemi

Hastanelerde Yapay Zeka Dönemi Yoğun bakımlara yapay zeka destekli anlık takip sistemi geliyor

Kaçak elektrik denetimine giden görevlilere silahlı saldırı

Kaçak elektrik denetimine giden görevlilere silahlı saldırı Kaçak elektrik denetimine giden görevlilere silahlı saldırı

Küba karanlığa gömüldü!

Küba karanlığa gömüldü! Küba karanlığa gömüldü! Başbakan 'acil durum' ilan etti

Şarj noktasında artış

Şarj noktasında artış Şarj noktası sayısı bir yılda yüzde 240 artışla haziran sonunda 20 bin 65 adede ulaştı

MİT'in kriptoloji sorularının şifreleri yayınlandı

MİT'in kriptoloji sorularının şifreleri yayınlandı Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), resmi internet sitesinden örnek kriptoloji sorularının cevaplarını yayınladı.

Depremzedeye değil enerji şirketlerine destek

Depremzedeye değil enerji şirketlerine destek EMO: Depremzedeye değil enerji şirketlerine destek

MTA Sivas’ta bir jeotermal ruhsatı verecek

MTA Sivas’ta bir jeotermal ruhsatı verecek MTA, Sivas’ta bir adet jeotermal saha için ihaleyle ruhsat verecek.

Elazığ’da 8 jeotermal sondaj kuyusu açılacak

Elazığ’da 8 jeotermal sondaj kuyusu açılacak Mir Yıldız Mühendislik, Elazığ’da jeotermal kaynak arayacak Kaynak: Elazığ’da 8 jeotermal sondaj kuyusu açılacak
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

  •  
  •  
  •  

  • Bugün haber eklenmedi.

  • Son 7 gün haber eklenmedi.

  • Bu ay haber eklenmedi.

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:5304

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3724

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3812

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3742

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:16286

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18678

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:27140

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:166670