NASA, güneş rüzgarlarının dünyanın büyük bir bölümünde elektrik kesintileri ve telekomünikasyon ile ilgili sorunlara yol açabileceği uyarısında bulundu.
Uluslararası Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, Güneş’in halihazırda en yoğun faaliyet dönemlerinden oluşan bir sürece girdiğini ve bu faaliyetlerin yakın zamanda elektrik ve telekomünikasyon sistemlerini geçici olarak saf dışı bırakabileceğini açıkladı.
Samanyolu’nun orta yıldızında açılan büyük bir çatlağın Güneş’in manyetik alanının parçalanması ve güneş rüzgarlarının Güneş’in yer çekiminden uzaya doğru fırlamasına izin vermesi nedeniyle oluşacak rüzgarların iki ay içerisinde yeryüzüne çarpmasını bekleniyor.
ELEKTRİK AKIMININ KONTROLÜ ZORLAŞABİLİR
NASA açıklamasında, "Güneş düzenli olarak, ‘güneş rüzgârları’ adı verilen sürekli-manyetik güneş enerjisi akışını ve ‘koronal kütle ejeksiyonları’ adı verilen büyük güneş bulutlarını serbest bırakır. Bu malzemeler, Dünya’nın manyetik alanı ile etkileşime girer ve geçici değişiklikleri beraberinde getirebilir. Manyetik alana geçişi, Dünya’nın yüzeyinin hemen altında elektrik akımları oluşturabilir. Yer altı boru hatları, demir yolları ve enerji hatları gibi Dünya’nın yüzeyine yakın, uzun ve ince metal yapılar, bu akımlar için dev kablolar görevi görerek elektriğin yeraltına uzun mesafelerde katetmesine neden olacaktır. Bu elektrik akımı sorunlara neden olabilir ve elektrik akımının miktarının kontrol edilmesi de oldukça zor olacaktır. Aşırı koşullar altında jeomanyetik olarak tetiklenen akımlar, geçici karartmalara neden olabilir. Bu durum uzay havasının incelenmesinin acil durum yönetiminde çok önemli bir bileşen olduğu anlamına geliyor." denildi.