Hindistan güç ihtiyaçlarının çoğu için hâlâ fosil yakıtları kullanıyor olabilir, ancak ülke hızla yenilenebilir güç kaynaklarına doğru gidiyor.
Tamil Nadu’da Kamuthi’yi geçen yıl ziyaret ettiyseniz, tapınakları ve yeşillikleri ile hoşlandığınız ve huzur içinde olduğunuz bir yer gördünüz diyecektik. Ama şimdi, herkes yeni güç istasyonu hakkında konuşuyor.
Madurai’den 90 kilometre uzakta olan Kamuthi, tek bir yerde dünyanın en büyük güneş güç istasyonuna ev sahipliği yapıyor. 10 kilometre karelik bir alanda, tesisin kapasitesi 150 bin evin ihtiyacını karşılayabilecek bir değer olan 648 MW olarak tahmin ediliyor.
Güneş tesisinin daha önemli bir özelliği sadece sekiz ayda tamamlanmış olması. Karşılaştırma için söyleyelim, dünyanın bundan önceki en büyük güneş istasyonu olan Kaliforniya’daki, Topaz Güneş Tarlası’nın kapasitesi 550 MW olup bitirilmesi iki yıldan fazla sürmüş.
Kamuthi tesisinin tamamlanması için Adani Grubu tarafından 679 milyon dolar yatırım yapıldı. Tesis 2,5 milyon güneş modülü içeriyor.
Tehlikeli Yaşanan Yıllar belgeselinin (National Geographic) David Letterman tarafından sunulan son bölümünde, Hindistan’ın evlerin ve endüstri merkezlerinin enerji ihtiyacının karşılanmasında hâlâ kömürden faydalandığı anlatılmıştı. Ancak yıllar boyunca, ülke yenilenmeyen güç kaynaklarından agresif bir şekilde uzaklaşmaya çalışıyor.
Geçen yılın sonlarına doğru, Hindistan’ın Başbakanı olan Narendra Modi Paris COP21 iklim zirvesinde 120’den fazla ülkenin katıldığı bir uluslar arası güneş birliğini ortaya koydu. Modi, yenilenebilir enerjide büyük oynayacaklarını açıkladı. Hindistan, 2030 yılına kadar fosil yakıtlarına olan bağımlılığını azaltmayı hedefliyor.
Kaynak: mashable.com