Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
Van’da Kurulan Güneş Enerjisine Köylüler TepkiliTarih 29 Mayıs 2023, 12:56 Editör: Editör Elektrohaber

Van’da Kurulan Güneş Enerjisine Köylüler Tepkili

Türkiye’nin en çok güneş gören ve aynı zamanda “Yıllık ışınım şiddeti değerinin” en yüksek olduğu illerin başında gelen Van’a güneş enerjisi şirketlerinin ilgisi oldukça yüksek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) belirlediği güneş enerjisinden elektrik üretilebilecek bölgeler arasındaki 28 il arasında Van en yüksek ikinci kota sırasında bulunuyor. Kentte; Edremit, Tuşba, Erciş ve İpekyolu ilçeleri başta olmak üzere birçok alanda GES’ler kurulmaya devam ediliyor. Edremit; Kıyıcak, Çiçekli, Bakımlı, Yukarı Doğanlar ve Engil köyleri, Tuşba; Arısu, ve Atmaca köyleri, Erciş merkezde 2 adet olmak üzere çok sayıda GES, köylerin mera alanlarına kurulmuş durumda.

Yaklaşık iki yıl önce köylerinin yakınlarında kurulan GES’lerin tarım ve hayvancılık yapmasına engel olduğunu dile getiren Edremit ilçesine bağlı Kıyıcak ve Bakımlı mahallesi sakinleri, GES faaliyetlerine itiraz ettiklerini dillendiriyor. Kıyıcak ve Bakımlı köylerine kurulan santrallar mera alanları üzerinde yer alıyor. Mera alanları üzerine kurulan GES’ler, tarım ve hayvancılığı büyük ölçüde etkiliyor. Köylüler, kurulan GES’lerden dolayı tarım ve hayvancılığın durma noktasına geldiğini ve bu yüzden geçinemediklerini söylüyor.

GES’in Yakınlardaki Köylerde Hayvanlar Satılıyor, Tarım Arazileri Boş Bırakılıyor

Bakımlı Mahallesi sakinlerinden Sinan Runa, uzun yıllardır diğer köylüler gibi tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlamaya çalışıyor. Runa, “Mera alanlarımıza santral yapıldı. Otlak alanlarımız istimlak edildi. 450 hayvanım vardı, satmak zorunda kaldım. Bir hayvanım bile yok şu anda. Yine buğday ekiyordum, o da kalmadı. Diktiğim ceviz ağaçlarını bile kaldıracaklar” sözleriyle santralın kendilerine olan etkilerini anlatıyor.

Runa, köylülerin GES’i istemediklerini söylüyor ve defalarca itiraz ettiklerini ekliyor: “ Protesto ettik ama bir çare bulamadık. Bize imzaların atıldığını artık değişen bir şeyin olmayacağını söylüyorlar. Aile olarak zararımız büyük. Yeni bir etap daha yapacaklarmış. Şu an o yerlerde de ekim yapamıyoruz. Herhangi bir ödeme yapılmadı. Bin bir türlü masraf ve emekle ektiğimiz cevizlerimiz de kaldırılacak. Kimse bir çözüm bulmuyor. İtiraz ettiğimizde size para cezası vermediğimize dua edin diyorlar. Ne yapacağımızı bilmiyoruz, elimiz kolumuz bağlı bekliyoruz.”

Aynı Bölgede İkinci bir GES Yapılmak İsteniyor

GES’ten etkilenen bir başka köy olan Kıyıcak Mahallesi sakini İsa Çevik ise mevcut santralın verdiği zararları sıraladıktan sonra aynı yere yapılacak bir başka GES projesinin olduğu bilgisini veriyor ve bunu istemediklerini kaydediyor: “Yeni etabın yapılmasını istemiyoruz. Tarım ve hayvancılık için sıkıntı oluyor. Köy arazisinin bir kısmını diğer paneller kaplamış, geri kalanını da bu kaplayacak. İnsanların hayvanlarını otlatacağı yer kalmadı. Köylülerin geçim kaynağı çiftçilik. Bireysel menfaati olanlar dışında köylüler istemiyor. Hayvan kalmadı ki. Herkes sattı. Köyde şehir hayatı yaşıyoruz. İtiraz da ettik. Belediyenin yeridir yapacağız dediler. Köylü olarak yapılmamasını istiyoruz.”





ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 432 defa okunmuştur.

Güneş  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Karayolları İstanbul’da lisanssız GES kuracak

Karayolları İstanbul’da lisanssız GES kuracak İstanbul’un Silivri ve Büyükçekmece ilçe sınırları içinde 5,20 MW kurulu gücünde ...

Eskişehir’e depolamalı güneş santrali

Eskişehir’e depolamalı güneş santrali Eskişehir’de depolamalı güneş santrali kurulacak

Kurulu güc 1,2 teravata çıktı

Kurulu güc 1,2 teravata çıktı Küresel güneş enerjisi kurulu gücü 1,2 teravata çıktı

Yeni Enerji Kaynağı İçin Güneş Panelleri Kuruluyor

Yeni Enerji Kaynağı İçin Güneş Panelleri Kuruluyor ‘Sakarya’nın Yeni Enerji Kaynağı İçin Güneş Panelleri Kuruluyor

Bolu’da 9 Okulun Elektriği Güneşten

Bolu’da 9 Okulun Elektriği Güneşten Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Temiz Okul Temiz Enerji, Çevre Dostu 1000 Okul” projesi kapsamında, Bolu merkez ve ilçe...

EPDK, lisanssız GES kararında ısrarlı

EPDK, lisanssız GES kararında ısrarlı EPDK Başkan Yılmaz, sanayicilerin itiraz ettiği güneş enerjisi düzenlemesine yönelik eleştirilere yanıt verdi

Brisa Aksaray Fabrikası’nın Enerjisini Güneşten Sağlayacak

Brisa Aksaray Fabrikası’nın Enerjisini Güneşten Sağlayacak Enerjisa Enerji, Brisa’nın Aksaray Fabrikası’nın Enerjisini Güneşten Sağlayacak

ABD'den GES Tarifelere Muafiyet

ABD'den GES Tarifelere Muafiyet ABD'den Güneydoğu Asya'dan ithal edilen güneş panellerine yönelik tarifelere muafiyet

Uzaya Güneş Enerjisi Santrali Kuracaklar!

Uzaya Güneş Enerjisi Santrali Kuracaklar! Uzaya Güneş Enerjisi Santrali Kuracaklar! 13 Kat Daha Fazla Enerji Üretiyor
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4886

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3176

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3352

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3362

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15814

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18084

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26192

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164466