Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, cihaza bağlı yaşayanların elektriğinin kesilemeyeceğini belirterek, "Elektrikli cihazlara bağlı olarak yaşamını sürdüren ve borcundan dolayı kesinti söz konusu olabilecek tüketicilerimizin elektriğinin kesilmemesini hedefliyoruz. Bu abonelere borçlarını taksitlendirme olanağı sunulacak ve bu tip mağduriyetlerin önüne geçilecek" dedi.
Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin katılımıyla gerçekleştirilen Denizli'deki Bereket Enerji Grubu'na ait "ADM-GDZ Çağrı Merkezi'nin" açılışında konuştu.
Tüketicinin memnun olmadığı bir piyasanın asla sağlıklı olamayacağını belirten Yılmaz, serbest piyasaya geçişle birlikte elektrik sektöründe asıl patronun tüketici haline geldiğini söyledi.
Yılmaz, elektrik enerjisinin üretiminden tüketim noktalarına ulaştırılmasına kadar oluşan tüm maliyetlerin tüketiciler tarafından finanse edildiğini dile getirerek, "Vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu hizmeti, beklediği kalitede sunmak mecburiyetindeyiz. Kurum olarak biz de düzenlemelerimizi bu anlayış çerçevesinde hazırlıyoruz" diye konuştu.
Dağıtım şirketleri ve görevli tedarik şirketleri tarafından kurulacak çağrı merkezlerine yönelik hizmet kalitesi ve performans göstergelerinin belirlenmesi çalışmalarının tamamlandığını dile getiren Yılmaz, "İnşallah yarınki Kurul toplantımızda da bu konuyu karara bağlayacağız. Yapacağımız düzenleme ile hizmet sağlayıcılara 24 saat kesintisiz şekilde erişimin sağlanması, şikayet ya da taleplerin gerektiğinde tüketici hizmetleri temsilcileriyle görüşülerek çözüme kavuşturulması amaçlanmaktadır" ifadelerini kullandı.
Çağrı merkezlerinin tüketici sorunlarının çözümünde hayati önem taşıdığını ve bu sebeple vatandaşların çağrı merkezini aradıktan sonra en kısa sürede operatöre bağlanma seçeneğine sahip olacağını belirten Yılmaz, "Cevap ve bilgilendirme için yapılacak geri dönüşler vatandaşlarımıza; e-posta, telefon, sms yoluyla ya da yazılı olarak yapılacaktır. Sistemde de kayıt altına alınacaktır" şeklinde konuştu.
"CİHAZA BAĞLI HASTANIN ELEKTRİĞİ KESİLMEYECEK"
Yılmaz, çağrı merkezlerinin sadece bir sorun dinleme hattı olmasını istemediklerini ve bu merkezlerin tüketicinin derdine çözüm bulmada ilk merci olduğunu belirtti.
Müşteri memnuniyetinin çağrı merkezinden başlaması gerektiğini anlatan Yılmaz, vatandaşların sorunlarının çözümü için ilgili şirketin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazır olması gerektiğini vurguladı.
Sağlık sorunları sebebiyle yaşamlarını elektrikli cihazlara bağlı sürdüren hastaların elektrik kesintisi şikayetlerinin EPDK'ya ulaştığını söyleyen Yılmaz, şöyle konuştu:
"Söz konusu şikayetlerin çağrı merkezleri vasıtasıyla ilgili şirketlere de ulaştığından şüphemiz yok. Bu tip aboneler için elektriğin sürekliliğinin sağlanması her şeyden önce bir sosyal sorumluluktur ve bireyin yaşam hakkı için vazgeçilmezdir. Daha önce resmi bir yazı ile dağıtım şirketlerinden sağlık sebebiyle elektriğe bağlı olup borçlu duruma düşmüş abonelere karşı hassas davranmalarını ve kesinti yoluna gitmemelerini istemiştik. Vatandaşlarımızdan gelen talepleri dikkate alarak bu konuda bir düzenleme taslağı hazırladık, kamuoyu ile paylaştık ve inşallah bu hafta karara bağlayacağız. Bu abonelere borçlarını taksitlendirme olanağı sunulacak ve bu tip mağduriyetlerin önünü geçilecektir" dedi.
Öte yandan Yılmaz, planlı kesintiler ile ilgili bu abonelerin önceden bilgilendirilmesi, plansız kesintiler sonrası da gerekli bilgilerin ivedikle iletilmesini hedeflediklerini vurguladı.
Yılmaz, enerji sektörü için bir ilk niteliği taşıyan ve Denizli’de açılan ADM-GDZ çağrı merkezinin hem sektör hem de bölge açısından hayırlı olması dileyerek sözlerini tamamladı.
"ENERJİ SEKTÖRÜNDE İLKLERİ YAPMAKTAN GURURLUYUZ"
Bereket Enerji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı da konuşmasında, son 10-15 yıl içinde Türkiye'nin pek çok alanda gelişmeler kaydettiğini ve ekonominin yaklaşık 3 kat büyüdüğünü hatırlattı.
Büyük gelişme kaydedilen alanların başında enerji sektörünün geldiğini vurgulayan Saldanlı, "Eğer 2023 yılında hedefimiz ilk 10 ülke arasına girmekse, katedilmesi gereken yolun büyük bir kısmını aldık" dedi.
Saldanlı, özel sektör kaynak ve dinamizminin enerji sektörüne hız verdiğini belirterek, sadece üretimde değil, dağıtım alanında da özel şirketlerin önemli görevler üstlendiğini söyledi.
Kendi dağıtım bölgelerinde kayıp kaçak oranlarını yüzde 30-35'ten yüzde 10-15'lere düşürdüklerini ve büyüyen şebekeye ilişkin çalışmaların da sürdüğünü dile getiren Saldanlı, şunları kaydetti:
"Yapılacak çok iş var. Hedefimiz yerlileştirme oranını artırmak. Enerji sektöründen kaynaklı cari açığı azaltmaktır. Çatısı altında bulunduğumuz şirketimiz, lisanslı ilk elektrik dağıtım işine başlayan şirkettir. Grubumuz, enerji sektöründe ilkleri yapmaktan gururludur. Şu anda açılışını yaptığımız çağrı merkezi de Sayın Bakanımızın talimatları doğrultusunda açılan ilk çağrı merkezidir."