Jeotermal sektöründen 2017 yılında rekor üzerine rekor.
Türkiye’nin 1984 yılında 15 MWe kapasite ile Denizli Kızıldere’de başlayan jeotermal güç üretimi, yaklaşık 20 yıllık bir aradan sonra, özverili türk yatırımıcılar ve devlet teşvikleri ile ülkemizi dünya 4.’lüğüne taşıdı. Geçtiğimiz 8 ayda, %70’lik büyüme oranı ile jeotermal enerjiden elektrik üretimi 690 MWe’den 1005.1 MWe’ye yükselerek, Türkiye, jeotermal elektrik sektöründe en hızlı büyüyen ülke olarak tarihe geçti.
İçinde bulunduğumuz yılın ilk yarısı itibariyle Jeotermal enerji üretiminde dünya’da 7’nci sırada bulunan Türkiye, 4.2 milyar dolarlık yatırımlar ile 1.005,1 Mega Watt’a ulaşarak, uluslararası bir başarı gösterip dünya 4’üncülüğüne yerleşti. JESDER (Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği) tarafından yapılan bilgilendirmede, Türkiye’deki jeotermal elektrik santrallerinin kurulu gücünün 1000 Mega Watt barajını aştığı, son yıllarda yapılan yatırımlar sonucunda jeotermal enerjide Dünyada en hızlı büyüyen ülkenin Türkiye olduğu belirtildi.
Yeni Hedef Dünya Liderliği
JESDER üyesi Yatırımcılar olarak Jeotermal sektörüne yapılan yatırımların devamlılığı için çalıştıklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ufuk Şentürk; “Üyelerimizin bakanlık kabulü sonrası verilen onayların ardından JESDER olarak kurulu güç bilgilerini güncelledik. 19 Ağustos 2017 itibariyle ülkemizdeki Jeotermal enerji santrallerinin elektrik üretiminin toplamda 1.005,1 Mega Watt kurulu güce ulaşmış olmasının gururunu yaşıyoruz. Bu gururu bize destekleri ile yaşatan devletimize şükran borçluyuz. Bu sektör desteklenmeye devam ederse ülkemize daha nice gururlar yaşatacaktır.” şeklinde konuştu. Jeotermal yatırımların 2020 yılında artarak 7 milyar dolara ulaşacağını belirten Şentürk tamamen yerli sermaye kullanan 30 yatırımcı üye ile beraber, sektörün geldiği noktadan duyduğu mutluluğu belirterek, devletimizin yatırımcılara desteğinin öneminin altını çizdi.