Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
Sessiz boru üretiminde yeni hatTarih 23 Mayıs 2017, 17:50 Editör: Editör Elektrohaber

Sessiz boru üretiminde yeni hat

Hakan Plastik, “sessiz boru” için yeni bir hat yatırımı yapacak. Türkiye ve Ortadoğu Bölge Başkanı Mustafa Batuhan Besler, “Bizim için en önemli ürünlerden biri. Almanya’ya ihracat yapıyoruz. İngiltere’ye başlıyoruz. Bu ürün için yeni bir hat alıyoruz, siparişini verdik” dedi. Ortadoğu pazarı yönetiminin de Türkiye’den yapıldığını belirten Besler, “Aslında Türkiye içinde fabrika sayımızı artırmak da istiyoruz. Ancak bu çok yakın bir gündem değil. Kur oynaklığı ve genel siyasi durumun yeni yatırımlar açısından dikkat edilmesi gereken parametreler. Özellikle yabancı firmalar önlerini görmek istiyor” dedi.

Çift haneli büyüyor Hakan Plastik’in 2013’te yüzde 70’i, daha sonra da kalan yüzde 30’u İsviçreli Georg Fischer AG’ye (GF) satıldı. Şirketin patronu Zafer Karadeniz ilk çoğunluk hisse satıldığında bir süre yönetimde kaldı. Şimdi yönetimi tamamen GF’de. “Sessiz boruyu”, 95 derece ısıya dayanıklı boruyu, çok güçlü altyapı borularını üreten şirketin başında Türkiye ve Ortadoğu Bölge Başkanı olarak Mustafa Batuhan Besler var. Şirket satıldığı dönemde Urfa’da ikinci bir fabrika yatırımına başlamıştı. 30 milyon euro yatırımla kurulan bu fabrika şimdi faaliyette.

2015 yılı İSO 500 listesinde 303 milyon lira ciro ile 386’ıncı sırada yer alan şirketin satıldığı dönem cirosu 200 milyon lira civarındaydı. Satış sonrası ciro olarak 3’te 1 büyümüş görünüyor. Bu hızlı büyüme GF Hakan Plastik’i, global GF içinde 5’inci sıraya taşımış.

Batuhan Besler, bu konuda şunları söyledi:

“Çift haneli büyüyoruz. Ana firma Türkiye yatırımından mutlu.” 2016 büyümesi de öyle gerçekleşmiş. 2017 beklentisi de çift haneli büyüme. Şirketin 200 bin tonluk üretim kapasitesinin 130 – 140 bin tonluk kısmı Çerkezköy fabrikasında, kalanı Urfa fabrikasında üretiliyor. Ana işi üst yapı boruları ama alt yapı boruları ve sulama hortumları üretiminde de iyi. Batuhan Besler, “Birçok üründe ilk 2 içindeyiz. Sessiz boru ve proje pazarında birinci sıradayız. Nalburiye de ilk 3’teyiz” dedi.

Dış müteahhitlik lokomotif

Hakan Plastik’te ihracat önemli. Ancak Türk müteahhitlik sektörünün yurtdışındaki işleri azalınca şirketin ihracatında da bir miktar azalma olmuş. Besler, “Bizim müteahhitler başka ülkelerdeki işlerinde Türk şirketlerinin borularını kullandılar. Bu ihracat için önemli bir destekti. Ancak müteahhitlik işleri düştü. O biraz etkiledi” diye konuştu. İhracat bakımından ikinci önemli zorluk doğu komşulardaki iç savaş… Urfa fabrikasının yatırımı bu bölgeye ihracat için kurulmuş. Başka birçok gıda, çimento şirketi de Irak, Suriye ve kısmen İran pazarına ihracat için doğu ve güneydoğuda yatırımlar yaptı. Ancak siyasi gelişmeler, iç savaş bu planı aksattı. Besler, “Müteahhitlerin işi azaldı. Kriz var her yerde, rekabetçi yapı da aşındı biraz. Ancak biz GF’nin satış kanallarını da kullanabiliyoruz. Avrupa’ya ihracat yapıyoruz. Doğumuzdaki işler de hep böyle gitmez. Bu Pazar toparlanacaktır” dedi.

Plastik sektörü hammaddede dışa bağımlı bir sektör. Dolayısıyla kur artışına da çok duyarlı. Kur oynaklığı ve genel siyasi durumun yeni yatırımlar açısından da caydırıcı olduğunu anlatan Batuhan Besler, özellikle yabancı firmaların önlerini görmek istediğini söyledi. Besler’in verdiği bilgiye göre Çerkezköy fabrikasında Ar – Ge yapılıyor ama asıl global Ar – Ge, GF’de yapılıyor.

GF, 200 yıllık şirket 32 ülkede 45 tesisi var

Hakan Plastik’i 1965 yılında Trabzonlu girişimci Ali Karadeniz kurmuştu. 2001 yılında fabrikası büyük bir yangın geçirdi. Ali Karadeniz, 2002’de Çerkezköy OSB’de yeni bir fabrika kurdu. Daha sonra firmanın yönetimine oğlu Zafer Karadeniz geldi. Karadeniz, şirketin çoğunluk hissesini Georg Fischer'e sattı. Satış sonrası da hızlı büyüyen şirket Türkiye, Orta Doğu ve Doğu Avrupa bölgelerinde inşaat ve altyapı sistemlerine plastik boru sistemleri sağlayan önemli bir üretici haline geldi. Çerkezköy ve Şanlıurfa’da kurulu 2 üretim tesisinde 200 bin ton üretim kapasitesine sahip. 7 satış bölgesi ve 700 civarında çalışanı var. Şirketi satın alan Georg Fischer, 200 yıllık bir kuruluş. 3 ana iş kolunda faaliyet gösteriyor: Boru sistemleri, otomotiv ve makine çözümleri. 32 ülkede 45 üretim tesisi var. Plastik ve metal boru sistemlerinde dünyadaki lider kuruluşlardan biri. 3 ana grupta üst yapı, alt yapı ve endüstriyel alana yönelik olarak 60 binden fazla ürünü var.




ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 3458 defa okunmuştur.

Firmalar  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Ağaoğlundan enerjiye 2 milyarlık yatırım

Ağaoğlundan enerjiye 2 milyarlık yatırım Gayrimenkul projelerini tamamlayıp enerjiye 2 milyarlık yatırım yapacak

Bakırlar Enerji’den, 240 bin haneye ‘temiz enerji’

Bakırlar Enerji’den, 240 bin haneye ‘temiz enerji’ Adana'da faaliyet gösteren Bakırlar Enerji, güneş paneli üretimine başladı.

ARTA'dan güneşe ve suya iki yatırım

ARTA'dan güneşe ve suya iki yatırım ARTA Tekstil; 9 milyon dolarlık Güneş Enerji Santrali ve yaklaşık 500 bin euroluk su tasarrufu yatırımı gerçekleşti...

Apple ürünlerine büyük zam

Apple ürünlerine büyük zam Apple Türkiye birçok ürününde yüzde 10'a varan fiyat artışı gerçekleştirdi.

‘Ahlatcı Doğalgaz’dan Enerya Enerji İçin Halka Arz Başvurusu

‘Ahlatcı Doğalgaz’dan Enerya Enerji İçin Halka Arz Başvurusu Ahlatcı Doğalgaz Dağıtım Enerji ve Yatırım tarafından yapılan

Monster , garanti modelini duyurdu

Monster , garanti modelini duyurdu Monster Notebook, kullanıcı hatalarını da kapsayan yeni garanti modelini duyurdu

Enerjisa Enerji Sürdürülebilirlik Raporu

Enerjisa Enerji Sürdürülebilirlik Raporu Enerjisa Enerji Sürdürülebilirlik Raporu “Enerjimiz Geleceğimiz İçin” Mottosuyla Yayınlandı

Elektrik Üretim A.Ş. yeni bir şirket kuruyor

Elektrik Üretim A.Ş. yeni bir şirket kuruyor Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Elektrik Üretim A.Ş. tarafından EUAS International unvanlı b...

Aksa, Kazakistan'daki santral ihalesini kazandı

Aksa, Kazakistan'daki santral ihalesini kazandı Aksa, Kazakistan'daki santral ihalesini kazandı
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:4848

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3134

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3302

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3320

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:15770

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18022

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:26078

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:164284