Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, Türkiye'nin elektrik üretiminin 65 milyon 662 bin megavat-saate ulaştığını, bunun yüzde 18,32'sini Elektrik Üretim AŞ’nin gerçekleştirdiğini açıkladı. Elektrik Üretim AŞ’nin 12 milyon 26 bin 215 megavat-saatlik üretiminin 7,4 milyon megavat-saatini hidroelektrik santrallerinden aldığını belirten Alış, “Üretimin 3 milyon megavat-saati ise doğalgazdan, kalan kısım ise linyitten elde edilmekte. Özelleştirme işlemi tamamlanan 53, özelleştirme süreci devam eden 5, özelleştirme kapsamına alınan 26 hidroelektrik santrali bulunuyor. 2005-2014 arasında özelleştirilen santrallerin toplam devir bedellerinin 448 milyon 254 bin lira oldu.” diye konuştu.
Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Fatih Şahin başkanlığında toplandı. Komisyonun bugünkü toplantısında Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ), Hamitabat Elektrik Üretimi A.Ş., Yeniköy Elektrik Üretim A.Ş., Kemerköy Elektrik Üretim A.Ş., Soma Elektrik Üretim A.Ş. bilanço ve netice hesapları görüşülerek 2013 ve 2014 hesapları ibra edildi.
Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, komisyon üyelerine kurum olarak yaptıkları çalışmalar ve önümüzdeki yıl yapılacak projeler hakkında sunum yaptı.
Elektrik Üretim AŞ’nin 14 milyar lira sermayesi ve 7 bin 327 personelinin bulunduğunu belirten Alış, “Kurum portföyünde 10 termik santral ile 72 hidroelektrik santrali yer alıyor.” dedi.
Türkiye'nin mart sonu itibariyle 75 bin 54 megavatlık kurulu güce ulaştığını kaydeden Alış, “Bu gücün 20 bin 325 megavatı Elektrik Üretim AŞ olarak bize ait. Elektrik Üretim AŞ kapasitesinin 13 bin 6 megavatlık kısmı hidroelektrik santrallerden, 7 bin 319 megavatlık kısmı da termik santrallerden elde ediliyor.” diye konuştu.
Mart sonu itibariyle Türkiye'nin elektrik üretiminin 65 milyon 662 bin 231 megavat-saate ulaştığını anlatan Alış, “Bunun yüzde 18,32'sini Elektrik Üretim AŞ gerçekleştirdi. Elektrik Üretim AŞ 12 milyon 26 bin 215 megavat-saatlik üretiminin 7,4 milyon megavat-saatini hidroelektrik santrallerinden alıyor. Üretimin 3 milyon megavat-saati ise doğalgazdan, kalan kısım ise linyitten elde edilmekte. Özelleştirme işlemi tamamlanan 53, özelleştirme süreci devam eden 5, özelleştirme kapsamına alınan 26 hidroelektrik santrali bulunuyor. 2005-2014 arasında özelleştirilen santrallerin toplam devir bedellerinin 448 milyon 254 bin lira oldu.” şeklinde konuştu.
2016'da 51,3 milyar kilovatsaat elektrik satarak 1 milyar 569 milyon liralık bir kar elde etmeyi hedeflediklerini vurgulayan Alış, şöyle konuştu: “Seyhan 1 Hidroelektrik Santrali (HES) özelleştirilmesi konusunda bazı sakıncalar bulunuyor. Seyhan 1 HES'in özelleştirilmesinin mahsurlarını bize Adana ziyaretimizde anlattılar. Döner dönmez Devlet Su İşlerine (DSİ) yazıyı yazdık, onlar da çalışıyorlar. Büyük ihtimalle Seyhan'ı özelleştirme programından çıkartacağız, daha doğrusu biz Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan bunu talep edeceğiz. Daha önce de Kepez 2 HES'i özelleştirme kapsamından çıkarılmıştı.Seyhan 1 özelleştirmesinin mahsurlarını gördük. Girişimlerimiz devam ediyor. DSİ'nin raporu sonucunda, büyük ihtimalle özelleştirme kapsamından çıkarılacak gibi gözüküyor. Mutlaka şirketimizin faaliyetlerinde daha iyi noktalara gelmesi kamu lehine olan bir şey. Önemli bir faaliyet yürütüyoruz."