Tuz Gölü Yeraltı Gaz Depolama Tesisi'nin açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye enerji piyasası ve arz güvenliği için tarihi öneme sahip bir tesisi devreye aldıklarını bildirdi. Albayrak, Türkiye'nin enerjideki stratejisini üç unsur üzerine kurduğunu, bunlardan ilkinin gerçekleşecek projelerin "tüm tarafların menfaatine olması" unsuru olduğunu anlattı. İkinci unsurun da bölgesel ve küresel enerji arz güvenliğine katkıda bulunulması olduğuna dikkati çeken Albayrak, üçüncü konunun ise bölgenin ve dünyanın huzuruna katkıda bulunmak olduğunu söyledi.
Yerli kaynaklar rekor kırdı
Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artırmak için de çalıştıklarını hatırlatan Albayrak, özellikle yerli kömüre dayalı elektrik üretimin payını artırmayı amaçladıklarını söyledi. Bakan Albayrak, 2016'da yerli kaynakların elektrik üretimindeki payını yüzde 49.3'e çıkararak, iktidarlarının rekorunu kırdıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: "2016'da yerli kömürün elektrik üretimindeki payını bir önceki yıla göre yüzde 23 artırdık. Yerli kömürün toplam portföy içindeki payını artırmak için kömür rezervlerini değerlendirmeye başladık. Yatırımcının işini kolaylaştıran bir sistem kuruyoruz. Buna karşılık yatırımcılarımızdan yeni nesil, çevre ile uyumlu ve son teknoloji termik santraller kurmalarını istiyoruz. Aynı şekilde iş sağlığı ve güvenliği de taviz vermediğimiz noktaların başında geliyor. 2016'da yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payını da yüzde 31'in üzerine taşıdık. Yenilenebilir enerjide de aynı formatta bir sistem ortaya koyuyoruz."
2017'de doğalgaz sıkıntısı yaşanmayacak
BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, Türkiye'de 13 milyonu aşkın konutta, 10 milyar metreküplük doğalgaz tüketildiğini belirterek, "Dolayısıyla burada 13 milyon civarındaki konutumuzun doğalgaz tüketiminin yaklaşık yüzde 12'lik kısmını da depolamış oluyoruz" diye konuştu.
İkincş FSRU yapılıyor
Türkiye'nin doğalgazda arz güvenliğini sağlamak için çalışmaların devam ettiğini belirten Özcan, "2017-2018 kış sezonunda inşallah gaz kısıntısı yaşatmamayı hedefliyoruz. Bu kapsamda, BOTAŞ bünyesinde ikinci bir FSRU tesisini de devreye alacağız. Bu tesisle, iki ayrı noktadan gaz girişine imkân verilebilecek, günlük 20 milyon metreküp çıkış kapasitesi olacak" dedi. Özcan, Tuz Gölü tesisinden hariç, Marmara Ereğlisi LNG Tesisi'nin günlük kapasitesinin 18 milyondan 27 milyon metreküpe çıkarılacağını, Aliağa'da devreye alınan FSRU tesisinin günlük kapasitesinin 24 milyondan 40 milyon metreküpe çıkarılacağını söyledi.
Her şey Türkiye için
"Her şey Türkiye için" anlayışıyla çıktıkları yolda sorumluluklarının farkında olduklarını anlatan Albayrak, şöyle konuştu: "Büyük Türkiye için durmadan çalışacağız. 15 Temmuz'da bir kez daha gördük ki Türkiye'nin diz çökmesi için maşaları tutan eller hazırda bekliyor. Maşaların eliyle mesaj vermeye, yol çizmeye çalışanlara daha çok çalışarak ülkemizi çok daha güçlü kılarak cevap vereceğiz. Biz güçlü olunca dünyanın dört bir köşesindeki mazlumlar güçlü hissediyor, mutlu oluyor. Benzer projelerin de hızla hayata geçmesi için çok çalışacağız."
KAYNAK:Sabah