Teknik Haber Platformu
GÜNCEL ELEKTRİK ENERJİ SEKTÖREL TEKNOLOJİ OYUN YAŞAM AKTÜEL
2017 Büyük Rakamların YılıTarih 29 Ocak 2017 Editör: Editör Elektrohaber

2017 Büyük Rakamların Yılı

KPMG Türkiye 2017 Enerji Sektör Raporu’nu açıkladı. Enerjide 2016 değerlendirmesine yer verilen raporda, 2017 yılında sektörü beklenen gelişmeler sıralanıyor. KPMG Türkiye’nin Enerji Sektör Raporu’na göre, 2017 yenilenebilir enerji santralleri, yerli kömür sahaları, doğalgaz santralleri ve elektrik dağıtımı varlıklarında bol işlemli bir yıl olacak. Sektörde özelleştirme ve satın almalara ek olarak büyük yatırımlar bekleniyor. Elektrik dağıtımdaki karlı yapı, yeni ortaklıkları gündeme getirebilir.

KPMG Türkiye Enerji Sektörü Lideri Onur Okutur, 2017 Enerji Sektör Raporu’nun Türkiye’nin en kritik sektörlerinden biriyle ilgili geçmiş ve gelecek perspektifini ortaya koyduğunu söyledi. “2016’daki enerji politikalarının devamında 2017’nin sektörde büyük yatırımların yılı olması bekleniyor” diyen Okutur’a göre, yenilenebilir enerji de yatırımcı çekecek. Onur Okutur, elektrik dağıtım alanının da büyük yabancı grupların takibinde olduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: “2011’de dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesiyle devletin kasasına 12 milyar dolardan fazla kaynak aktarıldı. Firmalar ciddi miktarda altyapı yatırımı ve müşteri memnuniyetini artırıcı yatırımlar gerçekleştirdi. Son zamanlarda işlem gerçekleşmese de çeşitli yabancı gruplar, elektrik dağıtım şirketlerinde ortaklık ve satın alma konularını değerlendiriyor. Elektrik dağıtım sektöründe devlet tarafından garantili kar marjı, elektrik dağıtım şirketlerinin geniş müşteri portföyüne ve düzgün nakit akışına sahip olması bu varlıkları yeni ortaklıkları açık hale getiriyor. 2016 sonunda Zorlu Enerji’nin Osmangazi EDAŞ’ı satın almasıyla başlangıcını gördüğümüz bu tür birleşme ve satın almaların devamı gelebilir.”

KPMG Türkiye’nin 2017 Enerji Sektör Raporu’ndan öne çıkan başlıklar şöyle:

2016’da neler oldu

- Rusya gazını Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıması planlanan Türk Akımı projesinin anlaşması resmen yürürlüğe girdi. Proje kapsamında her biri yaklaşık 15,75 milyar metreküp kapasiteli iki boru hattının inşası planlanıyor.
- Dünya Bankası, TANAP için Türkiye’ye 400 milyon dolar ve Azerbaycan’a 400 milyon dolar tutarındaki kredileri onayladı.
- TPAO AŞ’nin özelleştirme ihalesinde 490 milyon TL ile en yüksek teklifi veren Zülfikarlar Holding’e ait işlemin nihai onay süreci devam ediyor. Şirketin 400’e yakın istasyonu ve pazarda yüzde 4,4 payı bulunuyor.
- OMV, 2010’da satın aldığı Petrol Ofisi’ni satıya çıkardı. Türkiye’nin en büyük akaryakıt dağıtım ağına sahip olan köklü markası Petrol Ofisi, önemli oyunculardan ilgi gördü. OMV’nin ayrıca Aliağa’daki depolama tesislerinin SOCAR’a satışı için de anlaşmaya varıldı.
- Eskişehir, Afyonkarahisar, Bilecik, Kütahya ve Uşak illerinde, 1,5 milyon aboneye elektrik dağıtımı gerçekleştiren Osmangazi EDAŞ, 2016 yılı sonunda Zorlu Enerji’ye satıldı. Bu satın almayla Zorlu Enerji de elektrik dağıtım bölgesi olan enerji grupları arasına katıldı.

Elektrikte rekor kırıldı

- Almus ve Köklüce hidroelektrik santrallerinin özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 750,5 milyon TL ile Gül Enerji verdi. İşlemin onay süreci devam ediyor.
- Şanlıurfa Hidroelektrik Santrali özelleştirmesinde en yüksek teklifi 247,5 milyon TL ile Rönesans Enerji verdi. İşlem 2017 başında ÖYK tarafından onaylandı.
- Elektrik piyasasında 2016 sonunda toplam kurulu güç yüzde 7’lik artışla 78 bin 500 MW’a çıktı. Kurulu gücün yüzde 34’ü hidrolik santrallerden, yüzde 29’u doğal gazdan, yüzde 22’si kömür santrallerinden geliyor.
-Toplam kurulu gücünün düşük olması nedeniyle istatistiklere büyük etkisi olmasa da lisanssız güneş enerjisinden elektrik üretimi kapasitesinde yüzde 229’luk artış yakalandı, kapasite 820 MW’a ulaştı.
- 2016’da 5350 MW kurulu güce sahip 807 santral yatırımı yapıldı. Böylece elektrik enerjisi üretim santrali sayısı 2 bin 321’e yükseldi.
- 2016’da lisanslı ve lisanssız elektrik üretimi 270 milyon MWh’e ulaştı.
- 2016’da elektriğin üçte ikisi termik santrallerde üretildi, hidroliğin payı yüzde 26’ya yakındı. 2016, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi için gelişmelerin hızlandığı bir yıldı. Rüzgar, güneş, jeotermal ve hidroelektrik kaynaklı üretim, son yıllarda çok hızlı büyüyerek 2016’da üretimin yüzde 32’sini oluşturdu.
- 2016’da elektrik tüketimi 274 milyar KWh oldu. Geçen yıla göre yüzde 2,1’lik artış görüldü.
- Günlük elektrik tüketiminde yeni rekorlar kırıldı, 27 Temmuz 2016’da bir günde 878,5 milyon KWh’lik elektrik tüketimi rekor olarak istatistiklere geçti.

2017’de neler olacak

- Bu yıl şirket birleşme ve satın alma işlemlerinin özellikle yenilenebilir enerji santralleri, yerli kömür sahaları, doğal gaz santralleri ve elektrik dağıtım varlıklarında gerçekleşmesi bekleniyor.
- Yenilenebilir enerjiyi ve yerli üretimi, enerji bağımsızlığı ve cari açık başlıklarını destekleyen politikalar 2017’de de sürecek.
- 2017’de enerji sektöründe özelleştirme ve satın almalara ek olarak büyük yatırımlar bekleniyor. Örneğin Türkiye’nin en büyük perakende satış ağına sahip Petrol Ofisi’nin satışının 2017’nin ilk yarısında tamamlanması öngörülüyor.
- Nisan 2017’de gerçekleşecek rüzgar enerjisi ihaleleri ve YEKA kurulumları yatırımcı çekmeye devam edecek.
- Çayırhan dışında yeni yerli kömür sahaları kömür santrali kullanımına açılacak. Sabit fiyatlı alım garantisi getirecek bu enerji santrali projeleri özellikle Asya kökenli finans kaynaklarını Türkiye’de çekecek.
- Son yıllarda özelleştirilen hidroelektrik santraller ve yerli küçük yatırımcıların kurduğu hidroelektrik santrallerin ideal standartlarda yönetilmemesi ve sıradaki yeni özelleştirmeler, bu varlıkları daha etkin ve verimli işletebilecek Türk ve uluslararası kurumsal firmaların ilgisini çekiyor.
- YEKDEM kaynakları ciddi yatırım fırsatları sunuyor. YEKDEM’den yararlanan jeotermal, rüzgar ve güneş santrallerinin şebekeye bağlanması son yıllarda artış gösterdi. Bu alanda 2017’de yatırımlar artacağı için birleşme ve satın alma işlemlerinin de çoğalacağı öngörülüyor.
- Elektrik fiyatlarının düşmesi özellikle doğal gaz santrallerinde refinansman ihtiyacı doğurdu. Üreticilerin borç yapılarının düzeltilmesi veya ek finansman kaynakları bulmaları gerekiyor. EÜAŞ’ın yayınladığı kapasite artış yönetmeliği ile kapasite piyasasının oluşturulması doğal gaz santrallerini olumlu etkileyecek. Yönetmelik, devletin doğal gaz santrallerine üretim yapmadıkları durumlarda bile şebeke güvenliği için yedek kapasite tutma hizmetleri için mali destek öngörüyor. Bu gelişme hem yerli hem yabancı yatırımcının ilgisini çekiyor. Bazı santraller yeni ortaklıklar ve yapılandırma işlemlerine konu olabilir.
- Dicle Nehri üzerinde 10 yıl önce yapımına başlanan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali 2017’de faaliyete geçecek. Büyüklük olarak Atatürk Barajı’ndan sonra ikinci sırada yer alan baraj yılda yaklaşık 4 milyar 120 milyon KWh enerji üretecek.

Nükleer enerjide 42 milyar dolar bekliyor

- Toplam yatırım tutarı 42 milyar doları bulan üç nükleer enerji projesi için 2017 kritik bir yıl olacak. Rusya ile normalleşen siyasi ilişkilerle birlikte Akkuyu nükleer santralinin inşaatına 2018 yılı sonuna kadar başlanması öngörülüyor. İlk ünitesinin 2023’te diğer ünitelerin de birer yıl arayla 2026 sonuna kadar işletmeye alınması planlanıyor. Akkuyu Nükleer Santrali devreye girdiğinde toplam elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 9’unu karşılayacak.
- Mayıs 2013’te Japonya ile imzalanan anlaşmaya göre Sinop’ta kurulacak dört ünite nükleer santralin inşasına 2019 yılı sonuna kadar başlanması bekleniyor.
- Üçüncü nükleer santral projesinin geliştirilmesi için 2014 sonunda EÜAŞ ile Westinghouse EC ve SNPTC şirketleri arasında mutabakat zaptı imzalandı. Santral için Kırklareli başta olmak üzere farklı bölgelerde yer tespit çalışmaları sürüyor.

KPMG Hakkında

Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan ve sektöründeki en büyük dört uluslararası şirketten biri olan KPMG, geçmişi 1867 yılına dayanan, üye firmalar ağı sistemiyle 152 ülkede, 189 binin üzerinde çalışanıyla finansal hizmetler, tüketici ürünleri ve endüstriyel sektörlerden, gıda, perakende, enerji, telekomünikasyon, kimya gibi pekçok sektöre danışmanlık hizmeti veriyor. KPMG Türkiye ise İstanbul merkez ofisinin yanısıra Ankara ve İzmir ofisleriyle, 1982 yılından beri 1070 çalışanıyla her sektörden 2000’in üzerinde firmaya sektörler özelinde hizmet verirken, rekabette ihtiyaç duydukları endüstriyel trendler hakkında değer yaratan çözümler sunuyor. 




ÖNEMLİ :
 
Yayınlanmakta olan haberin tüm hakları saklıdır.
  Elektrohaber.net hak sahiplerinin yayınlanmakta olan haberlerin kaynak gösterilerek kaldırılma isteği hakkını saklı tutar.
  Elektrohaber'de yayınlanmakta olan haberlerin kaynak belirtilmeden yayınlanması yasaktır.



 |  Bu haber 2664 defa okunmuştur.

Ekonomi  HABERLERİNDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Elektrikte 11 milyar liralık iade

Elektrikte 11 milyar liralık iade EPDK’nın söz konusu hataları yapan ya da kasten piyasayı manipüle etmeye kalkıştığı

Elektrikte Ekim tarifesi değişmedi

Elektrikte Ekim tarifesi değişmedi Elektrikte tüm abone gruplarının 1 Ekim'den itibaren geçerli olan tarifeleri değişmedi.

Enerji Krizi Odun Şirketlerine Yaradı

Enerji Krizi Odun Şirketlerine Yaradı Enerji Krizi Odun Şirketlerine Yaradı: Hisseleri Yüzde 700 Arttı

EPDK'ye elektrikte tavan fiyat belirleme yetkisi

EPDK'ye elektrikte tavan fiyat belirleme yetkisi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) elektrik alım fiyatlarına müdahalede bulunabilme yetkisi verildi

Enerji ithalatı faturası yüzde 122,5 arttı

Enerji ithalatı faturası yüzde 122,5 arttı Türkiye'nin enerji ithalatı için ödediği tutar, bu yılın haziran ayında ..

Yurttaşın parası elektrik şirketlerine teşvik olup aktı

Yurttaşın parası elektrik şirketlerine teşvik olup aktı Elektrik şirketlerine verilen teşvikler dudak uçuklattı.

Lityum-iyon bataryaya sıfır gümrük vergisi

Lityum-iyon bataryaya sıfır gümrük vergisi Lityum-iyon batarya ithalatına sıfır gümrük vergisi kararı

Elektrik fiyatlarında yeni rekor

Elektrik fiyatlarında yeni rekor Spot elektrik fiyatları, 2.140 TL’ye yaklaşarak nisan ayı başında görülen tarihi zirveyi aşarak rekor kırdı.

Elektrikte azami fiyat rekoru tekrarlandı

Elektrikte azami fiyat rekoru tekrarlandı EPİAŞ tarafından işletilen Gün Öncesi Piyasasında (GÖP) 22 Mart tarihi için
Teknik Adam Teknik Adam
Türkiye'ye elektrik ne zaman geldi?

  •  
  •  
  •  

  • Bugün haber eklenmedi.

  • Son 7 gün haber eklenmedi.

  • Bu ay haber eklenmedi.

Diğer videolar

  Elazığ Yerli Motor
 

Elazığ Yerli Motor

İzlenme:5304

   
  Yerli Motor Elazığ’dan
 

Yerli Motor Elazığ’d

İzlenme:3724

   
  Akkuyu Nükleer Santrali
 

Akkuyu Nükleer Santr

İzlenme:3812

   
  Türkiye'de Elektrik Üretimi
 

Türkiye'de Elekt

İzlenme:3742

   

Tüm fotoğraflar

  İş kazaları
 

İş kazaları

İzlenme:16286

   
  Tesla
 

Tesla

İzlenme:18678

   
  Hat Emekçileri
 

Hat Emekçileri

İzlenme:27140

   
  Torna kazası
 

Torna kazası

İzlenme:166670