Yeni bir araştırmaya göre, kadınlara şiddet uygulanmasına izin veren oyunların gerçek dünyada da etkileri olabilir. Başka bir deyişle, oyunların erkek kahramanları (oyuncu karakterleri) ile eşleşen genç erkekler, gerçek hayatta da kadınları daha az umursayabiliyor.
İtalya ve ABD'deki bir araştırma ekibi, Grand Theft Auto oynayan İtalya'daki bir grup lise öğrencisinin, şiddete maruz kalmış kadınlara daha az sempati gösterdiklerini iddia ediyor. İtalya'dan University of Milano Bicocca ve ABD'den Ohio State University tarafından yürütülen araştırmanın belirttiğine göre, "kızlara ve kadınlara karşı saldırganlığın en iyi göstergelerinden biri empati eksikliği" olmakta. PLOS One dergisinde Çarşamba günü yayınlanan araştırma, "GTA gibi şiddetli ve cinsiyetçi video oyunların en azından kısa dönem için kadın şiddet kurbanlarına karşı empatiyi azalttıklarını" söylemekte.
Bu araştırma, oyunlardaki veya filmlerdeki şiddetin gerçek hayata taşınıp taşınmadığı konusundaki çalışmaların en sonuncusu. Bu konudaki çalışmaların sonuçları ise oldukça değişken durumda. Örneğin 2014 yılındaki bir araştırma "araştırmacıların yüzde 66'sının, ebeveynlerin yüzde 67'sinin ve çocuk doktorlarının yüzde 90'ının şiddetli video oyunların çocuklarda agresif davranışları tetiklediği konusunda hemfikir olduklarını" belirtmekteydi. Aynı yıl içerisindeki bir başka araştırma ise medya ve sosyal şiddet arasında herhangi bir elle tutulur bağlantı olmadığını iddia ediyordu.
Bu araştırma, Grand Theft Auto markasının suçlandığı ilk sefer değil. 2014 yılında Avustralya'daki Target mağaza zinciri, bir Change.org isteğinin ardından GTA V oyununu satmayı bırakmıştı. GTA üreticisi Rockstar Games'in ana firması Take Two ise, markanın arkasında olduğunu belirtirken, GTA'nın "diğer eğlence alanlarında bulunan yetişkin içerikleri gösterdiğini" ve "kitaplar, televizyon ve filmler ile aynı yaratıcı özgürlüğü paylaştığını" söylemekteydi.
Yeni araştırma hakkında ise Take Two veya Rockstar Games henüz bir yorum yapmış değil.
Araştırma, 15 ve 20 yaşları arasında erkek ve kız 154 İtalyan lise öğrencisini üç gruba ayırarak ve bu gruplara farklı oyunlar oynatarak düzenlenmiş. Oynanan bütün oyunlarda ana karakterler erkek olarak resmedilmiş. Kadınların dansçılar veya hayat kadınları olarak öne çıktıkları ve cinsel objeler olarak gösterildikleri, dövülebildikleri Grand Theft Auto San Andreas veya Grand Theft Auto Vice City oyunlarını oynamaktaydılar. İkinci grup şiddet içerikli ancak kadınları cinsel obje olarak göstermeyen Half Life 1 ve Half Life 2 oyunlarını oynarken, üçüncü grup cinsiyetçilik veya şiddet içermeyen Dream Pinball 3D veya Q.U.B.E 2 oyunlarını oynamaktaydılar.
Oyunlar belirli bir süre oynandıktan sonra öğrencilere iki fotoğraf gösterildi. Fotoğraflardan biri, genç ve bir yumruğunu havaya kaldırmış bir erkeğin elinde duran bir kadını gösterirken, diğer fotoğraf arka planda genç bir erkeğin bulunduğu ve ağlayan, gözü mor bir kadını göstermekteydi.
Bayan katılımcılar arasında empati seviyelerinde belirgin bir farklılık gözlemlenmezken, GTA oynayan genç erkeklerin diğer iki gruptaki erkeklere göre daha az empati gösterdikleri gözlemlendi.
Her ne kadar oyunlardaki cinsiyetçiliğin ve şiddetin savunmasını yapmak pek mümkün olmasa da, bu araştırmanın atladığı önemli bir nokta bulunuyor: GTA serisi genel olarak "Yetişkin (M)" yaş grubu için önerilmekte ve bunun anlamı bazı ülkelerde 17 yaş üstü iken çoğunlukla 18 yaşının üstü anlamına geliyor. Bu oyunların halen gelişmekte olan bir kişiliğin üzerinde kesinlikle kötü bir etkisi bulunabilirken, zaten yetişkin olan ve karakteri büyük oranda belirlenmiş olan bir kişide etkileri çok daha farklı olabiliyor.
Kısacası, çocuklarınıza oyun alırken, yaş önerilerine dikkat etmenizde büyük fayda var. Bu yaş önerileri, sadece içeriği belirtmek için değil, ayrıca oyunların etkilerinden çocuklarınızı korumak için de önemli...